Stebėtojai pažymi, kad šis sprendimas jau paskatino susidaryti ilgas eiles žmonių, mėginančių nusipirkti mėsos produkciją.

Anksčiau vartotojų kooperatyvai mėsos pusfabrikačių kainas formuodavo atsižvelgdami į maksimalias leistinas pardavimo kainas. Tokiomis sąlygomis prekyba turguose ir mugėse jiems buvo nepelninga, o iš gamintojų parduodamos produkcijos neretai pasipelnydavo perpirkėjai. Nuo rugpjūčio mėn. Baltarusijos parduotuvėse juntamas mėsos deficitas. Tikėdamiesi nusipirkti pigios mėsos, šalies gyventojai eilėse laukia po kelias valandas.

Turguje kiauliena ar jautiena kainuoja pustrečio karto brangiau. Šalies žemės ūkio ir maisto produktų ministerija pareiškė, kad mėsos ir pieno produktų kainos šalyje ir toliau augs, nes didėja žemės ūkio organizacijų išlaidos.

Be to, ministerija pažymi, kad pigesnė baltarusiška mėsos ir pieno produkcija išvežama į užsienį, visų pirma į Rusiją, o vadovybė negali apriboti ar uždrausti parduoti produkcijos Rusijos gyventojams, nes tai būtų Muitų sąjungos sąlygų pažeidimas.

Vadovybės sprendimo pasekmes baltarusiai jau pajuto, savo tinklaraštyje rašo radijo stoties „Russkaja služba novostej“ korespondentas Baltarusijoje Vladimiras Čudencovas. Šiomis dienomis siaučia mėsos krizė. Norėdami nusipirkti išsvajotą kilogramą kiaulienos, šalies gyventojams tenka eilę prie parduotuvės užsiimti 3 val. nakties, praneša jis.

„Tačiau mėsos ir pieno gamyba nemažėja, priežastis kita – Muitų sąjunga. Mėsos ir pieno produkcijos kainos Baltarusijoje ir Rusijoje skiriasi kelis kartus, kaip ir algos“, – rašo V. Čudencovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją