Pasidžiaugti šiemetiniu javų derliumi, skalsia ir skania lietuviška duona nuo dantytų pilies kuorų trimitininkas pakvietė iš įvairių šalies kampelių atvykusius grūdų supirkėjus, duonkepius ir pardavėjus. Tarp garbingų svečių buvo ir jų partneriai - Latvijos, Kaliningrado srities verslininkai.

Trakų pilies kieme paslaptingoje fakelų ir žvakių šviesoje kalbėta apie kasdienius grūdų augintojų, perdirbėjų ir produkcijos pardavėjų reikalus. Kiekvienas šventės dalyvis apdalytas didžiulio šviežios duonos kepalo riekele.

Pasidžiaugta, kad šių metų grūdų derlius turėtų būti maždaug dešimtadaliu didesnis nei pernai - apie 2,8 mln. tonų. Duonai ir pyrago gaminiams gali prireikti beveik pusę milijono tonų grūdų.

Pirmieji grūdai - 6 tūkst. tonų žieminių miežių, kviečių, rugių ir kvietrugių - jau išbyrėjo į bendrovės "Kauno grūdai" aruodus. Su ūkininkais atsiskaityta iš karto.

Kaip sakė bendrovės "Kauno grūdai" generalinis direktorius Tautvydas Barštys, visą rugpjūtį superkant grūdus už juos bus sumokama iškart. Šių metų derliui įmonė ruošėsi investuodama į sandėlius. Kauno, Alytaus ir Jurbarko sandėliuose ji galės sutalpinti 120 tūkst. tonų grūdų.

Bendrovė "Kauno grūdai" kasmet superka apie 150 tūkst. tonų grūdų.

Kepimo įmonių atstovai tvirtina, kad Lietuvos duonos ir pyrago gaminių rinka per pastaruosius metus išlaikė stabilumą, paįvairėjo gaminiais. Šiuo metu mūsų šalyje yra keli šimtai kepėjų, tačiau mažų - neužimančių net pusės rinkos.

Rinkos tyrimų bendrovės "AC Nielsen Baltic" duomenimis, daugiausiai Lietuvoje parduodama bendrovės "Vilniaus duona plius" duonos kepinių. Vertinant parduotos produkcijos kiekį, ši įmonė užima 24,5 proc. rinkos ir gerokai lenkia kitus šalies duonos gamintojus.

Antrąją vietą, turinti 8,3 proc. rinkos, užima Vakarų Lietuvos duonos kepykla bendrovė "Klaipėdos duona". Trečioje - bendrovė "Fazer Gardėsis", kurios rinkos dalį sudaro 7,9 proc.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją