„Baltikums draudimo“ skolos kreditoriams siekia gerokai daugiau kaip 30 mln. litų. Įmonės bankroto administratorius neslepia, kad grąžinti pavyks tik labai nedidelę dalį šios sumos. Draudimo rinkos prievaizdai pripažįsta, kad situacija nėra maloni. Tačiau esą nėra jokio būdo „Baltikums“ filialui taikyti atsakomybę už „Baltikums draudimo“ padarytus nuostolius.

Draudžia ligonines ir „Vilniaus vandenis“

Kol „Baltikums draudimas“ iš turto likučių bando sukrapštyti pinigų bent nedidelei daliai skolų padengti, „Baltikums“ Lietuvos filialas aktyviai veikia viešuosiuose pirkimuose ir renkasi užsakymus.

2007 m., artėjant „Baltikums draudimo“ bankrotui, įregistruotas filialas draudimo rinkoje lig šiol aktyviai nesireiškė. Tačiau šiemet jis gavo tris užsakymus iš valstybinių įstaigų už beveik 380 tūkst. litų sumą.

Vilniaus psichiatrijos ligoninei „Baltikums“ Lietuvos filialas draudimo paslaugas teiks už 99,9 tūkst. litų, Šiaulių ligoninei – už 160 tūkst. Lt, o „Vilniaus vandenims“ – už 120 tūkst. litų.

Ir tai dar ne viskas. Draudimo priežiūros komisijos (DPK) duomenimis, „Baltikums“ Lietuvos filialas trečiąjį praėjusių metų ketvirtį su sveikatos priežiūros įstaigomis sudarė 22 civilinės atsakomybės už pacientams padarytą žalą privalomojo draudimo sutartis, ketvirtąjį ketvirtį – dar 9 analogiškas sutartis. Trečiojo ketvirčio duomenimis, su gydymo įstaigomis pasirašyta įmokų už daugiau kaip 716 tūkst Lt, ketvirtąjį ketvirtį – už beveik 318 tūkst. Lt.

Skolos per 2 metus išaugo daugiau nei 10 mln. litų

2009 m. Vilniaus apygardos teismo nutartimi nustatyta, kad bendra kreditorinių reikalavimų „Baltikums draudimui“ suma – kiek daugiau nei 21 mln. Lt. Kaip DELFI teigė draudimo kompanijos bankroto administratorius Alvydas Mogenis, per dvejus metus ši suma išaugo daugiau kaip 10 mln. Lt.

„Kiekvieną dieną biuras („Baltikums draudimo“ žalas perėmęs valstybinis Transporto priemonių draudikų biuras – DELFI) atlygina žalas pagal civilinę atsakomybę ir mums pateikia naujus kreditorinius reikalavimus. Tie įsiskolinimai didėja. (...) Tarkim, išmoka biuras užsienyje, pareiškia pretenziją mūsų Draudikų biurui, o biuras pareiškia pretenziją „Baltikums draudimui“. Mes įtraukiame į kreditorių sąrašą, didiname Draudikų biuro kreditorinį reikalavimą. Dabar vien tik Draudikų biuro (reikalavimas – DELFI) yra virš 20 mln. Lt – 22 ar 23 mln. Apie 7 mln. yra perdraudiko reikalavimas“, - vardijo A. Mogenis.

„Mes mokame dabar nulinės eilės kreditoriams, t.y. tiems, kurie susiję su draudimo santykiais ir kuriems dengiama iš atidėjinių. Ten viso yra apie 1,4 mln. litų, mes 700 tūkst. Lt esame paskyrę kreditoriams, - aiškino A. Mogenis. - Mes tikimės nulinę eilę atsiskaityti. Toliau planuojame darbuotojams, ten irgi nedidelė suma – apie 47 tūkst. litų. Toliau yra valstybė – mokesčiau ir „Sodra“, apie 250 tūkst. litų. Šitą planuojame atsiskaityti. Ir yra likusi trečia eilė, kuri praktiškai kiekvieną dieną didėja. (...) Aišku šiandien, kad mes neatsiskaitysime su trečia eile, planuojame su jų reikalavimais atsiskaityti nuo 5 iki 10 proc.“

Situaciją galbūt šiek tiek pataisys „Baltikums draudimo“ nekilnojamojo turto (NT) pardavimas. A. Mogenis tikisi, kad atsigaunant NT rinkai šį turtą pavyks parduoti. Anksčiau už „Baltikums draudimo“ NT Vilniuje, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Tauragėje tikėtasi gauti apie 5 mln. Lt. Dabar, anot bankroto administratoriaus, gauti tokią sumą neįmanoma.

Filialo paliesti negali

A. Mogenio teigimu, šiuo metu nėra jokių galimybių siekti, kad tų pačių akcininkų valdomas ir to paties direktoriaus, latvio Eduardo Reinicano vadovaujamas „Baltikums“ Lietuvos filialas atlygintų bent dalį „Baltikums draudimo“ skolų kreditoriams ir valstybei.

„Čia yra visai skirtinga įmonė. Aišku, jie turi teisę Lietuvoje veikti, turi Draudimo priežiūros komisijos licenciją. Nieko nepadarysi. Mūsų rankos neprieina iki to filialo. Jie nėra bankroto proceso dalyviai“, - aiškino bankroto administratorius.

Rinkos prievaizdai bejėgiai

Nors valstybinis Transporto priemonių draudikų biuras praktiškai neturi šansų atgauti daugiau nei 20 mln. litų, kuriuos jam skolingas „Baltikums draudimas“, rinkos prievaizdai taip pat negali paliesti latviškos kompanijos Lietuvos filialo.

„Ta problema yra. Nes tai yra skirtingi juridiniai asmenys. Bendrovė, kuri Lietuvoje bankrutavo, yra dukterinė Latvijos įmonės bendrovė. Pagal Europos Sąjungos principus, Latvijos draudimo priežiūros institucija gali išduoti leidimą steigti (filialą – DELFI) Lietuvoje. Ir Lietuva šiuo atveju neturi kažkokių konkrečių svertų prieštarauti šitam dalykui. Situacija tokia, kad Latvijos draudimo priežiūros institucija dar iki bankroto buvo išdavusi leidimą ir šita bendrovė dabar veikia. (...) Juridine prasme, tai („Baltikums draudimas“ ir „Baltikums“ filialas – DELFI) nėra susiję juridiniai asmenys“, - DELFI sakė Draudimo priežiūros komisijos (DPK) pirmininkas Mindaugas Šalčius.

„Baltikums draudimui“ bankroto byla iškelta 2008 m. kovą. Įsiteisėjus teismo nutarčiai, nustojo galioti visos ne gyvybės draudimo, išskyrus transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo (TPVCA), sutartys. Būtent už TPVCA sutartis skolos kaupiasi iki šiol.

„Baltikums“ Lietuvos filialas įregistruotas 2007 m. kovą, kai „Baltikums draudimą“ jau kamavo finansinės problemos. Praėjus pusmečiui nuo filialo įregistravimo, DPK sustabdė „Baltikums draudimui“ išduotos draudimo veiklos licencijos galiojimą.

Latvijos kompanijos filialui DPK suteikė leidimą verstis transporto priemonių, turto, kelionių ir kitomis draudimo paslaugomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją