„Šis projektas pažeidžia konkurencijos ir blogina verslo sąlygas bei pagerina sąlygas plisti kontrabandiniam alkoholiui. Neatsakinga permesti visą piktnaudžiavimo alkoholiniais gėrimais kaltę legaliems gamintojams ir legaliems prekiautojams“, – trečiadienį Seime surengtuose Sveikatos reikalų komiteto klausymuose kalbėjo Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Ji komitetui pateikusi ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos raštą, kuriame nepritariama draudimui.

„Argumentas, kad alkoholinių gėrimų negalima parduoti degalinėse, nes negalima vairuoti išgėrus arba geriant, prilygsta argumentui, kad uždrausti pardavinėti laikraščius, nes skaityti vairuojant taip pat negalima. (...) Jeigu taip galvotume, gal tuomet reikėtų pagalvoti uždrausti prekybą pakelės užeigose, nes ten irgi gali lengvai sustoti ir apsipirkti“, – ironizavo verslininkų atstovė.

Jos teigimu, neleidus prekiauti alkoholiu visą naktį, daug degalinių apskritai tapo automatinėmis. Pavyzdžiui, „Lukoil“ degalinių tinklas 20 degalinių pavertė automatinėmis.

Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas sakė, kad uždraudus prekiauti alkoholiu tektų mažinti darbuotojų skaičių.

„Jeigu bus visiškai atimta ši teisė, bus motyvacija pereiti į mažos savikainos automatines degalines ir visi darbuotojai eis į gatvę. Taip, sumažinus prieinamumą, vartojimas sumažės, tačiau sumažės kultūringųjų vartotojų sąskaita, kurie negavę vyno butelio, jo ir nepirks, bet tie, kuriems būtinai reikia išgerti, ras kur nusipirkti“, – kalbėjo jis.

Asocialai neperka

Lietuvos verslininkų, prekiaujančių naftos produktais, sąjungos pirmininkas Dainius Janėnas tvirtino, kad asocialiems pirkėjams degalinėse parduodamas alkoholis apskritai yra per brangus.

„Būtų sudaromos diskriminacinės sąlygos atskiroms verslo sritims. Sakoma, kad vienas iš būdų mažinti prieinamumą yra kaina. Tuo metu degalinėse alkoholio kaina yra 25-30 proc. didesnė nei prekybos centruose. Degalinės pirkėjas nėra asocialus, nes jam ten yra per brangu“, – teigė jis.

Verslininko duomenimis, po to, kai buvo sutrumpintas alkoholio pardavimo laikas, asociacijai priklausančios įmonės atleido apie 100 darbuotojų.

Be to, esą degalinėse parduodama tik kiek daugiau nei 1 proc. viso Lietuvoje parduodamo alkoholio.

Būtina mažinti prieinamumą

„Departamentas pritaria projektui, nes jo tikslas mažinti alkoholio prieinamumą. Šiandien Lietuvoje alkoholinių gėrimų prieinamumas yra labai aukštas. Pasaulyje yra ne vienas tyrimas, kad alkoholio prieinamumas tiesiogiai sąlygoja alkoholio vartojimą ir su juo susijusias problemas.“, – klausymuose tvirtino Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Departamento duomenimis, Lietuvoje 179 degalinės turi licenciją prekiauti alkoholiu visą parą, nes yra pasivadinusios baru ar užkandine, taip pat daugiau nei 500 gali prekiauti iki 22 val.

„Degalinės yra svarbios ne tik dėl vartojimo, bet ir dėl viešojo saugumo. Vienas dalykas yra degalinės, kurios stovi vidury miesto, o kitas – esančios atokiau nuo miesto, į kurias reikia važiuoti“, – pabrėžė Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas dr. Aurelijus Veryga.

Reaguodamas į R. Skyrienės argumentą jis klausė: „Pasakykite, kokia tikimybė, kad prisigėręs žmogus važiuos pirkti laikraščio, o kokia tikimybė, kad prisigėręs važiuos pirkti gėrimo?“

Jo teigimu, europiniame tyrime Lietuva įvardijama, kaip didžiausią alkoholio prieinamumą turinti valstybė. Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei 500 parduotuvių, kur galima nusipirkti alkoholio.

Problema – saugumas

Vidaus reikalų ministerijos Visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas Darius Vasaris tvirtino, kad mažinant alkoholio pardavimo vietų skaičių, mažėtų grėsmių visuomenės saugumui.

„Kuo daugiau yra alkoholio įsigijimo vietų, tuo automatiškai bloga visuomenės saugumas tokiose vietose. (...) Įsivaizduokite situaciją, kai mažame miestelyje yra ne tik degalinė, bet ir užkandinę. Ten vyksta migracija ir žmonių girdymas, situacija dažnai tampa nekontroliuojama, o policija neturi pakankamai pajėgumų kiekviename kaimelyje užtikrinti viešąjį saugumą“, – kalbėjo jis.

Tikslas – specializuotos parduotuvės

Vida Marija Čigriejienė
Seimo sveikatos reikalų komiteto narė Vida Marija Čigriejienė po klausymų žurnalistams sakė, kad komitetas pritars draudimui degalinėse prekiauti alkoholiu.

„Komitetas bus linkęs uždrausti prekybą degalinėse, nors joje parduodamas 1 proc. viso alkoholio. Tačiau jaunimui irgi reikia rodyti pavyzdį, kad galima ir tokius taškus panaikinti. Verslas yra verslas, bet reikia žiūrėti ir socialinę atskirtį. Jie į rinką paleidžia, o kažkas turi atsakyti už tai, kas vyksta. Juk ne paslaptis, kad jaunimas išgėręs laikraščių nevažiuoja pirkti, išgėręs važiuoja dar pasipildyti šnapso“, – kalbėjo ji.

V. M. Čigriejienė piktinosi, kad dažnai Seimas priima priešingus įstatymų pakeitimus nei siūlo komitetas, tačiau ir toliau laikosi tvirtos pozicijos, kad Lietuvoje alkoholis turi būti parduodamas specializuotose parduotuvėse.

„Tolesni veiksmai – specializuotos parduotuvės, kaip yra visoje Europoje. Kodėl, pavyzdžiui, JAV sako, kad žolės nusipirkti lengviau nei alaus butelį“, – sakė Seimo narė.

DELFI primena, kad Seimas po pateikimo jau yra pritaręs pasiūlymui drausti prekiauti alkoholiu degalinėse.

Šiuo metu alkoholiu parduotuvėse ir degalinėse galima prekiauti 8-22 val. Tačiau, jeigu įstaiga pasivadina baru, ji naudojasi galimybe alkoholį parduoti visą naktį.

Degalinėse prekiauti alkoholiu galima nuo 2000 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)