Po Vakarų Europą keliavęs Martynas sako nežinojęs, kad sveikatą draustis privačiai nebūtina. „Aš neturėjau jokios informacijos apie ligonių kasų draudimą, galbūt tai ir mano apsileidimas, tačiau reikėjo apsidrausti labai greitai – išvažiavimo dieną, todėl aš pasirinkau privačią draudimo kompaniją“, - pasakojo vaikinas.

Ligonių kasos planavo, kad šiemet sveikatos draudimo paslauga pasinaudos maždaug 60 tūkstančių šalies gyventojų, kol kas kreipėsi penktadalis planuoto skaičiaus.

Ligonių kasos pripažįsta, kad draustis privačiai patogiau, nes valstybinis draudimas galioja tik visuomeninėse gydymo įstaigose, turinčiose sutartis su ligonių kasomis. Be to, daugelyje šalių kompensuojama tik dalis gydymo išlaidų.

„Užsienyje visur būtina primokėti tiek už vaistus, tiek už gydymąsi stacionare, tiek už apsilankymą pas pirminės grandies gydytoją. Kiekvienoje šalyje priemokos skiriasi, jos nustatomos pagal tos šalies įstatymus“, - sakė Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas.

Anot Sasnausko, palankiausios šio sveikatos draudimo sąlygos Didžiojoje Britanijoje, o pietinėse ES valstybėse kompensuojama tik 60 proc. gydymo išlaidų.

Draudikai sako manę, kad atsivėrus sienoms besidraudžiančių sveikatą keliautojų sumažės maždaug šeštadaliu. Tačiau esą šios prognozės neišsipildė - keliaujantys po ES šalis ir toliau draudžiasi sveikatą privačiai.

„Keliautojai matyt susidūrė su kažkokiom problemom užsienyje neturėdami privataus draudimo, todėl ir birželio, ir liepos mėnesiais žmonės draudėsi pakankamai aktyviai, palyginti su praėjusiais metais, jokio sumažėjimo nėra“, - teigė Audrius Pilčicas, „ERGO Lietuva“ departamento direktorius.

Pasak „Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovo pavaduotojo Ronaldo Grizicko, privačių draudimo kompanijų siūlomas sveikatos draudimas apmoka gydymo išlaidas ir privačiose, ir valdiškose ligoninėse, todėl jisai populiaresnis.

Kelionės sveikatos draudimas savaitei ar dviem kainuoja iki 30 litų. Anot draudikų, išvažiuojant ilgam laikui pigiau naudotis ligonių kasų draudimu, tačiau juo reikia pasirūpinti prieš dvi savaites iki kelionės.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją