Asociacijos duomenimis, Klaipėdos naujajame turguje pardavėjų, dirbančių su verslo liudijimais, gegužę-liepą lyginant su sausiu-balandžiu šviežios mėsos apyvarta sumažėjo apie 30 proc., Plungės turguje – per 20 proc., Kupiškio turguje – per 30 proc., Kėdainių turguje – per 37 proc., Ukmergėje – per 33 proc., Jonavoje – per 15 proc., Šiaulių turguje – apie 50 proc.

„Be abejo, pagrindinė priežastis, kad sumažėjo verslo liudijimų turėtojų. Jie visiškai išėjo iš turgaus, nes jiems per sunku dirbti“, – DELFI sakė LSVPA pirmininkė Zita Sorokienė.

Jos duomenimis, Šiaulių turguje po kasos aparatų įvedimo įmonių užimamų vietų skaičius išaugo nuo 25 iki 122. Tuo metu verslo liudijimų turėtojai užima nebe 350, o 188 vietas. Tuo metu Klaipėdos naujajame turguje vietoj buvusių 120 verslo liudijimų turėtojų, šiuo metu dirba 84, iš kurių 5 dirba dešimt dienų.

Zita Sorokienė
„Absoliučioje daugumoje turgaviečių sumažėjo žmonių, dirbančių su verslo liudijimais. Vilniaus „Halės“ turgavietėje daugumą verslo liudijimų turėtojų, dirbusių su mėsa, keitė įmonės“, – tvirtino Z. Sorokienė.

Smulkiųjų verslininkų atstovės teigimu, pardavėjus glumina ir griežta Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) patikra.

„VMI tikrintojai iš pardavėjų reikalauja tiek, kiek iš įmonės, turinčios turi atsakingus žmones. Ir pinigai buvo tikrinami, ir kasos nuiminėjamos keliskart per dieną. Kai mėginau pasidomėti, ar jiems duotas nurodymas turgaus prekeivius tikrinti kaip įmones, vienos apskrities VMI vadovas atsakė, kad atskirų taisyklių jie neturi. Žmonės tiesiog buvo pasodinti už nugaros ir stebėjo. Ar norėtumėte prieiti ir nusipirkti iš to prekeivio, kuris yra tikrinamas?“ – piktinosi ji.

Mažėjo didmenininkų

Tuo metu Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius mano, kad turgavietėse sumažėjo tų verslo liudijimų turėtojų, kurie dirbo vienam didmenininkui.

„Galima įsivaizduoti, kad visoms „Maximos“ kasininkėms nupirkime verslo liudijimus ir prekiaukime. Yra didmeninis tiekimas, kuris yra perskirstomas per žmones, dirbančius su verslo liudijimais. Tokiu atveju pelnas yra daug didesnis, nes vien nemokėdamas pridėtinės vertės mokesčio išloši 21 proc. Taigi, kai buvo sugriežtinti reikalavimai, didmeninė prekyba per turgus tapo nebe tokia pelninga, automatiškai tas verslas siaurėja“, – DELFI sakė jis.

Apyvarta padidėja iki 3 kartų

VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas atmeta kaltinimus, kad inspektoriui stebint pardavėjo apyvarta būna triskart didesnė nei įprastai jis deklaruoja.

„Pagrindas tokiems veiksmams buvo labai kontroversiški ir prieštaringi atskirų neretai vienas šalia kito dirbančių prekeivių pajamų duomenys, o tikslas – nustatyti, kokios aplinkybės tokius skirtumus sąlygoja. Iškalbingas faktas, kad stebėtų prekeivių pajamos stebėsenos metu išaugdavo iki 3 kartų. Taigi, teiginiai, jog VMI darbuotojai, vykdydami savo pareigas, atbaido klientus, visiškai nepagrįsti“, – aiškino jis.

A. Klerauskas tvirtina, kad stebėsena sudaro labai mažą dalį visų veiksmų. Pavyzdžiui, Vilniuje taip tikrinti tik 20 prekeivių.

Paklaustas, ar iš tiesų mažėja žmonių, perkančių verslo liudijimus dirbti turguose, jis atsakė, kad VMI neišskiria verslo liudijimus perkančių žmonių, norinčių pardavinėti maistą.

Valstybinė mokesčių inspekcija nuo gegužės 1 d. iki dabar patikrino daugiau nei 600 prekeivių ir už nustatytus pažeidimus surašė per 200 administracinės teisės pažeidimų protokolų.

Apie 60 proc. jų surašyta už pajamų neapskaitymą kasos aparatu ir kvito neišdavimą. Už prekybą be kasos aparato numatyta 500 Lt-1000 Lt bauda, už kasos aparato kvito neišdavimą – įspėjimas arba 100 Lt-200 Lt bauda, o už gautų pajamų neapskaitymą – 200 Lt-500 Lt bauda.

Mažiau pirko kiaulienos, jautienos ir paukštienos

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, kuriuos ji surenka iš turgaviečių, šiemet per pirmąjį pusmetį jose buvo parduota mažiau kiaulienos, jautienos, skerdienos, paukštienos.

Per pirmus šešis šių metų mėnesius turguose nupirkta 4023,5 t kiaulienos skerdienos, pernai tuo pačiu metu – 4289,4 t.

Šiemet jautienos skerdienos parduota 366 t, pernai – 451 t, paukštienos – atitinkamai 919 t ir 1622 t.
Sumažėjo ir išpjaustytos, smulkintos mėsos ir jos pusgaminių pardavimas. Pirmąjį šių metų pusmetį jų turguose parduota 282,8 t, pernai pirmąjį pusmetį – 345,8 t.

Tuo metu avienos ir perdirbtos mėsos paklausa turguose didėjo. Šiemet avienos parduota 6,367 t, pernai – 6,122 t.

Perdirbtų mėsos gaminių šiemet parduota – 2329,3 t, pernai 2288,5 t.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją