Akcijų rinkos smunka, o investuotojai renkasi kuo saugesnes investicijų formas, todėl analitikai perspėja, kad susvyravęs pasitikėjimas ir rizikos vengimas gali atvesti prie pasaulio ekonomikos recesijos, todėl pasaulio centriniai bankai bus pasirengę padidinti likvidumą rinkose sumažindami palūkanų normas.

Jau dabar matome, kad centriniai bankai yra pasirengę rinkoms suteikti lėšų be palūkanų. Japonijos centrinis bankas trečiadienio rytą pranešė bankų sistemai suteiksiąs lėšų be palūkanų, nenorėdamas sutrikimų finansų rinkose. Juo pasekė ir Australijos rezervų bankas bei Pietų Korėjos, Singapūro ir Tailando centriniai bankai.

Praėjus kiek laiko, Europos centrinis bankas patikino esąs pasirengęs naujai dienai kaip visuomet, o Šveicarijos centrinis bankas pažadėjo suteikti tiek lėšų, kiek reikės.

"Mes prognozuojame, kad artimiausiomis dienomis centriniai bankai aktyviai bandys užtikrinti pakankamą likvidumą ir sumažinti valiutų keitimo kursų svyravimus", - sakė investicijų banko "Lehman Brothers" valiutų startegas Ronas Levenas.

Japonijos finansų ministras Masajuro Shiokawa pareiškė, kad pernelyg įsisvyravus valiutų keitimo kursams, gali neišvengiamai tekti imtis intervencijos.

Doleris antradienį susilpnėjo, tačiau analitikai pabrėžė, kad prekybos apyvartos nebuvo didelės. Akcijų rinkos reagavo kur kas rimčiau: Londono indeksas "FTSE-100" sumažėjo 5,72 proc., o skaičiuoja nt punktais, -daugiausiai nuo 1987-ųjų metų, Frankfurto " DAX-30" - 9,1 proc., o Paryžiaus "CAC-40" - 7,39 procento.

Trečiadienį smuko ir Tokijo "Nikkei 225" - 6,6 proc. iki 9 610,10 punkto - žemiausio lygmens nuo 1983 metų gruodžio.

"Toks jausmas, kad centriniai bankai, norėdami išsaugoti pasitikėjimą, turės suteikti tiek likvidumo, kiek gali", - sakė Billas Belchere'as iš banko "Merrill Lynch".

Nenuostabu, kad valiutų keitimo rinkoje netrukus pasklido kalbos, jog Federalinių rezervų sistema rengiasi sumažinti palūkanų normas, o likusioji pasaulio dalis ja taip pat turėtų pasekti, tačiau B.Belchere'as perspėjo, kad tai galėtų sukelti daugiau panikos.

"Iš pradžių jie turėtų įvertinti žalą Niujorkui, vartotojų pasitikėjimui ir platesnei ekonomikai", - sakė jis ir pridūrė, kad kol kas Federalinių rezervų sistema gali užtikrinti pakankamą likvidumą, o palūkanų normas mažinti vėliau.

Federalinių rezervų sistemos Atviros rinkos komiteto susitikimas turėtų įvykti spalio 2 dieną, analitikai mano, kad iki to laiko JAV centrinis bankas dar gali išlaukti, tačiau jie neatmeta galimybės, kad palūkanų normos ir vėl gali būti pradėtos mažinti po 0,50 punkto.

Analitikai atkreipė dėmesį, kad pinigų politikos švelninimas po 1987 metų akcijų rinkos kracho buvo labai efektyvus didinant pasitikėjimą ir ekonomikos plėtrą, net per daug efektyvus, nes paskatino infliacijos bumą, kuriam suvaldyti teko gerokai padidinti palūkanų normas, o tada prasidėjo recesija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją