Tokijo vertybinių popierių biržos indeksas "Nikkei" prekybai įpusėjus nusirito iki žemiausio lygio per pastaruosius 17 metų - jo vertė krito 6,13 proc. iki 9661,57 punkto. Tai žemiausia "Nikkei" vertė nuo 1984-ųjų rugpjūčio.

Pagrindinės Europos vertybinių popierių rinkos trečiadienio prekybą pradės būdamos žemiausiuose lygiuose nuo 1998-ųjų gruodžio - Vokietijos DAX indeksas antradienį krito 8,5 proc., Didžiosios Britanijos FTSE - 5,7 proc., Prancūzijos CAC40 - 7,4 proc., po to kai JAV du teroristų užgrobti lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centro dangoraižius, o dar vienas - į Pentagoną.

Pagrindinės JAV vertybinių popierių biržos antradienį buvo uždarytos, prekyba jose nebus atnaujinta ir trečiadienį. Tai pirmas kartas nuo antrojo pasaulio karo laikų, kai Niujorko birža bus uždaryta dvi prekybos dienas iš eilės.

Nuogąstaudami, kad šie teroro išpuoliai gali pastūmėti JAV ekonomiką į recesiją, investuotojai panikiškai ieškojo saugiausių investavimo objektų, tad nenuostabu, kad aukso, naftos bei pramoninių metalų (pvz. vario) kainos šoktelėjo aukštyn.

Visos Azijos vertybinių popierių biržos, kuriose trečiadienį vyko prekyba, nusirito žemyn. Honkongo biržos pagrindinio indekso vertė trečiadienį krito 9,4 proc., Singapūro biržos - 8 proc., Pietų Korėjos biržos - 8,5 proc., o Australijos biržos - 3,4 procento.

Vienus didžiausių smūgių patyrė oro bendrovių akcijos - joms smogė ir sprendimas laikinai nutraukti visus komercinius oro skrydžius JAV teritorijoje, ir didėjančios naftos kainos. Vienos didžiausių Honkongo oro bendrovių "Cathae Pacific" akcijų vertė nusirito 16,8 procento.

Tiesa, JAV doleris sugebėjo atgauti kai kurias iš karto po teroro aktų prarastas pozicijas. Azijos prekybos metu JAV dolerio vertė svyravo maždaug ties 119,35 jenos už dolerį, kai tuo tarpu antradienį doleris buvo smukęs iki 118,50 jenos. Tiesa, anot dilerių, prekyba valiutų rinkoje yra beveik paralyžiuota - jos apimtys yra itin nedidelės.

Beveik neabejojama, kad prasidėjus trečiadienio prekybai Europos biržose tęsis kainų kritimas. Tiesa, dar neaišku ar visos Europos biržos ryšis atnaujinti prekybą. Vokietijos "Deutsche Boerse" atstovas spaudai pareiškė, kad jis nežino ar Vokietijos birža prekiaus trečiadienį, nors dar antradienį buvo pareiškęs, kad prekyba turėtų vykti.

"Aš laukiu dar vieno masiško išsipardavimo. Tai didžiulis šokas pasaulio rinkoms, ir nors mes dar negalime pasakyti kokią įtaką tai turės pasaulio ekonomikai, kai kurie žmonės jau prisimena karinius veiksmus Persijos įlankoje, kurie buvo rimtos recesijos priežastimi.Dabar mes tiesiog esame tamsoje", - sakė Londone įsikūrusio "Morley Fund Management" ekonomistas Bruno Berry.

Antradienį Europoje, investuotojams tikintis milžiniškų draudimo kompensacijų, vienus didžiausių smukimų patyrė draudimo bendrovių akcijos. Vienos didžiausių pasaulio perdraudimo bendrovių "Munich Re" ir "Swiss Re", kurių akcijos buvo vieno labiausiai nuvertėjusių, pareiškė, kad kol kas per anksti kalbėti apie galimą draudimo kompensacijų dydį.

Prognozuojama, kad didelius kritimus gali patirti ne tik draudimo bei oro bendrovės, bet taip pat ir kelionių organizavimo bei telekomunikacijų bendrovės. Pastarosioms gali smogti ryšio sutrikimai su JAV, kuriuos paskatino dramatiškai išaugęs skambučių skaičius.

Beveik neabejojama, kad atnaujinus prekybą kritimas laukia ir JAV akcijų biržų. Niujorke įsikūrusio "Credyt Suiss" fondo, valdančio daugiau kaip 110 mlrd. JAV dolerių vertės investicijas, direktoriaus Stanley Nabi teigę, kad prekybai atsinaujinus vaizdas bus "siaubingas".

"Yra dvi priežastys. Viena jų psichologinė, o kita fundamentali. Mano nuomone, šios priežastys gali pastūmėti mus į recesiją", - sakė S.Nabi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją