Leidimą gaminti ir pardavinėti suvenyrus ir marškinėlius su oficialiu Europos krepšinio čempionato ženklu įgijo dvi bendrovės – „Ivega ir Ko“ ir „LT Unique“, tačiau dar yra dešimtys pardavėjų sirgaliams siūlo savo dizaino kūrinių.

Trečdalis pirkėjų – iš užsienio

Bendrovės „Ivega ir Ko“ generalinis direktorius Vytautas Auželis DELFI sakė, kad jau dabar reikia gaminti papildomas marškinėlių partijas, nors didžiosios prekybos laukiama arenose prasidėjus čempionatui.

Vytautas Auželis
„Jau gaminame papildomai ir žiūrime, ar mums užteks prekybai. Perka žmonės, nes nuolat būna papildymai didmenininkams. Dabar dažniausiai perka didmenininkai, rėmėjai ir pavieniai žmonės internetu tiek iš Lietuvos, tiek iš Anglijos, Airijos. Tikimės, kad mūsų pagrindinis pardavimas bus arenose, nes mes būsime vieninteliai, ten prekiausiantys. Dedame daug vilčių į atvyksiančius užsieniečius“, – teigė jis, pridūręs, kad kainų didinti neketinama.

„Maždaug trečdalį visų pirkėjų sudaro pirkėjai už užsienio, tačiau nemažą dalį jų sudaro Latvijos sporto prekių parduotuvių tinklas „Sportland“, – komentavo V. Auželis.

Per čempionatą arenose bendrovė planuoja parduoti apie 10 tūkst. marškinėlių, 5 tūkst. kepuraičių, 3 tūkst. šalikų, apie 10 tūkst. metalinės atributikos. Iki čempionato pradžios tikimasi, kad bus parduota perpus mažiau šių prekių.

„Ivega ir Ko“ marškinėliai parduodami po 65-70 Lt, oficialūs čempionato kepuraitės ir šalikai kainuoja po 40 Lt.

Dažniausiai lietuviai perka žalius marškinėlius su užrašu „Lietuva“.

„Daugiausiai parduodame marškinėlių su Lietuvos užrašais, o oficialių čempionato marškinėlių lietuviai neypatingai perka“, – pripažino V. Auželis.

Paklausiausi brangiausi marškinėliai

Kitas gamintojas „LT Unique“ taip pat džiaugiasi prekyba.

„Mūsų lūkesčiai pasiteisino. Labiausiai perka marškinėlius ir kepuraites. Kai kurių pozicijų paklausa yra didesnė nei galime pagaminti. Labai keista, bet brangiausi po 140 Lt polo marškinėliai su siuvinėta kaukių juosta yra geriausiai perkami”, – DELFI komentavo bendrovės direktorius Tadas Gutauskas.

Iš viso įmonė planuoja parduoti apie 20 tūkst. marškinėlių, o jau parduota iki 7 tūkst. Šiuo metu taip pat nupirkta daugiau nei pusė iš 5 tūkst. pagamintų kepuraičių.

Jis mano, kad aktyviausia prekyba turėtų prasidėti prieš pat čempionatą.

„Iš vaizdo arenose matyti, kad žmonės dar yra pakankamai inertiški ir rengiasi tuo, ką turi. Kita vertus, lietuviai viską perka paskutinę minutę, galbūt ir dabar pirks paskutinę savaitę“, – svarstė T. Gutauskas.

„LT Unique“ marškinėliai kainuoja 49-140 Lt, kepuraitės – po 69 Lt. Ši bendrovė čempionatui siūlo išskirtinį suvenyrą – kartonines žvėrių kaukes, kainuojančias po 16 Lt.

Tiesa, kol kas pašnekovas pripažįsta, kad jomis sirgaliai nesidabina.

„Perka, bet kol kas nesideda, gal jas dėsis per miesto šventes ar baruose, kai žiūrės varžybas“, – spėjo jis.

Tadas Gutauskas
Nuolaidų daryti neplanuojama. „Nuolaidų nebus, nes čia ne tokia prekė, kuri gali sugesti. Be to, pagal FIBA nurodymus, marškinėliais galime prekiauti iki Naujųjų metų“, – sakė T. Gutauskas.

Sportinės aprangos gamintoja „Tūta“ taip pat siūlo sirgalių markinėlius po 99 Lt ir suknelės sirgalėms po 181 Lt.

„Dažniausiai marškinėlius iš mūsų užsakinėja lietuviai. Marškinėlių pardavimas suaktyvėjo kaip ir prieš kiekvieną čempionatą“, – DELFI sakė bendrovės vadybininkas Svajūnas Šivickis.

Laukia pelno

Kone kiekviena sporto prekių parduotuvė pirkėjams siūlo krepšinio rinktinės atributikos. Matyt, pigausiai marškinėlių sirgaliai gali įsigyti maistą parduodančiuose prekybos tinkluose, čia jų su nedideliu užrašu „Lietuva“ galima rasti ir už 25 Lt.

Sporto prekių parduotuvių tinklas „Sportland“ siūlo ir visą krepšininko aprangą, tačiau tai atsieis nepigiai – šortai ir marškinėliai po 99 Lt, specialūs rinktinės sportiniai bateliai – 549 Lt.

„Iš čempionato labai daug tikimės, kol kas pardavimai įsivažiuoja, pradžia yra pakankamai sėkminga. Yra produktai, kurie yra labai populiarūs, kuriuos galima sakyti šluoja, yra tokių, kurie sunkiau juda, bet tai – laiko klausimas. Labai populiarūs marškinėliai, kainuojantys 99 Lt“, – DELFI sakė „Sportland“ pardavimo vadovas Rimantas Ravaitis.

Parduotuvių tinklas pirkėjams siūlo ir 611 tokių pačių sportinių batelių porų, su kokiais žais rinktinės krepšininkai.

„Matome, kad juos parduosime greičiau, rezultatai pranoksta lūkesčius“, – sakė pašnekovas. Tačiau tikslių skaičiųjis įvardyti nenorėjo.

Įmonė prognozuoja, kad aktyviausiai krepšinio sirgalių atributiką žmonės pirks likus dviems savaitėms iki čempionato, o jeigu gerai seksis Lietuvos rinktinei, tuomet geros prekybos laukia ir čempionato metu.

Pasak „Sportland“ pardavimo vadovo, sirgalių aprangos pardavimas neš pelną.

„Apmaudu, kad rinkoje atsiranda daug žaidėjų, kurie yra vienadieniai ir nori tik pasipelnyti. Mums čempionatas, žinoma, bus pelningas, nes mes į tai koncentruojamės, tam ruošėmės metus“, – kalbėjo R. Ravaitis.

Taip pat į krepšinio gerbėjų puošimą įsijungė ir Lietuvos dizaineriai. Ievos Ševiakovaitės ir Jolantos Rimkutės duetas šią savaitę parduotuvėse pradėjo siūlyti marškinėlius ir rankines su Lietuvos simbolika iš kolekcijos „LT Identity“. Jų marškinėliai kainuoja nuo 69 Lt.

Kitas dizainerių – Vidos Simanavičiūtės ir Aleksandro Pogrebnojaus – tandemas sukūrė specialius čempionatui skirtus krepšius.

Laukia pigimo

Krepšinio gerbėjas vilnietis Dainius DELFI pasakojo kartu su draugu sirgaliaus marškinėlius už 109 Lt pirkęs laisvalaikio prekių parduotuvėje „Audimas“. Marškinėlius jis nusprendė pirkti, nors ir negavo bilietų į rungtynes.

„Pirkome prieš kokį mėnesį, juk jau prasideda ta karštligė, kam laukti paskutinės minutės. Marškinėlius mes rinkomės pagal grožį ir medžiagos kokybę, nes kažkada esu vienus parsivežęs iš Europos krepšinio čempionato Belgrade, tai dabar jie tinkami tik grindims plauti“, – kalbėjo krepšinio sirgalius.

Jis sako pastebėjęs, kad krepšinio sirgalių atributikai parduotuvės nenori daryti jokių nuolaidų.

Tuo metu vilnietė Gražina, taip pat negavusi bilietų, nusprendė ir marškinėlių nepirkti.

„Negavome bilietų, tai tikrai nepirksiu, o mano vyras nori nusipirkti marškinėlius su griaučiais, bet jie kainuoja apie 130 Lt, tai dar palauksime, galbūt atpigs. Apskritai man jau bloga darosi nuo tų reklamų su krepšiniu, matyti, kad verslas nori viską, ką galima išspausti iš to krepšinio“, – pripažino moteris.

2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatas („EuroBasket 2011“) rugpjūčio 31 – rugsėjo 18 dienomis vyks šešiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Pirmą kartą Europos istorijoje jame dalyvaus 24 geriausios Senojo žemyno komandos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją