Galutinis bendrovių, kurios galės eksportuoti į Rusiją, sąrašas bus patvirtintas Maskvoje iki rugsėjo 1 dienos, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Tikimės, kad ne mažiau kaip 80 proc. tikrintų Lietuvos įmonių galės eksportuoti į Rusiją", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Darius Remeika.

Anot jo, ekspertai iš Rusijos patikrino 89 Lietuvos įmones - visas, pareiškusias norą dirbti Rytų rinkoje, tačiau Rusija tikriausiai užsivers mažoms įmonėms, nors ir dirbančioms pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus.

"Rusų nedomina mažos įmonės, kurios negali įgyvendinti didelių užsakymų", - tvirtino D.Remeika.

Pastarąsias dvi savaites Lietuvos įmones tikrino septyni Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos specialistai, jie vertino, ar Lietuvos perdirbimo įmonės atitinka Rusijos keliamus veterinarijos ir sanitarijos reikalavimus. Tikrinamos ir kitų ES šalių naujokių, išskyrus Slovėniją, Kiprą ir Maltą, įmonės.

Birželio pradžioje Rusija buvo laikinai sustabdžiusi žuvų, pieno ir mėsos importą iš ES šalių, reikalaudama vienodų ES eksporto leidimų. Europos Komisija tokį Rusijos žingsnį tada įvertino kaip politinį, neturintį argumentuoto pagrindo.

Vėliau Europos Komisija ir Rusija pasiekė laikiną susitarimą, kad iki spalio 1 dienos į Rusiją bus galima eksportuoti pagal senąją veterinarinio sertifikavimo tvarką.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją