Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį buvo daugiau kaip 62 tūkst. gyventojų, vykdžiusių veiklą pagal verslo liudijimą. Palyginus su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, tai yra beveik 15 tūkst. daugiau nei 2010 metais ir 5,5 tūkst. daugiau nei 2009 metais. Iš viso per šių metų pirmąją pusę buvo išduota per 96 tūkst. naujų verslo liudijimų, kai per paskutinius kelerius metus jų skaičius nesiekė nė 80 tūkst.

Sumokėtų mokesčių suma šių metų pirmąjį pusmetį buvo apie 8,7 mln. litų ir tai yra daugiau kaip 3 mln. litų mažesnė suma nei buvo sumokėta per tą patį laikotarpį 2010 ir 2009 metais.

„Šiais metais verslo liudijimas pigesnis, bet moku nustatytą 72 litų sveikatos draudimą. Prieš porą metų daugiau mokėjau už verslo liudijimą, bet už sveikatos draudimą – mažiau“, – pasakoja prekyba pagal verslo liudijimą užsiimanti prekeivė.

Pašnekovė teigia, kad jeigu nori imti verslo liudijimą visam mėnesiui, tenka pakloti beveik 300 litų, o vienos dienos darbas kainuoja apie 80 litų: „Brangu imti visam mėnesiui, bet jei daugiau dienų dirbi, gali daugiau uždirbti. Tačiau aš renkuosi mažesnį darbo dienų skaičių, kad reikėtų ne tiek daug mokėti.“

Artūras Mackevičius
„Smulkiųjų verslininkų daugėja. Verslo liudijimus pasiima daug žmonių, nes neturint darbo ir pasibaigus pašalpų mokėjimui reikia kažkaip suktis. Verslo liudijimus ketina apriboti Finansų ministerija, o dalis žmonių jų gali būti atsisakę: arba nenorėjo dirbti, arba dėl kasos aparatų įvedimo. Tad iš vienos pusės mažėja, bet iš kitos pusės didėja. Tačiau manau, kad verslo liudijimo turėtojų nemažai padaugėjo“, – smulkaus verslą pasirinkusių žmonių dabartinę situaciją vertina Kauno rajono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas Arturas Mackevičius.
Zita Sorokienė
Tačiau Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė teigia, kad dabartinė situacija yra įtempta: „Kasos aparatų įvedimas padarė neigiamą rezultatą smulkaus verslo aplinkai ir individualios iniciatyvos žlugdymui. Norima uždrausti verslo liudijimo turėtojams teikti paslaugas įmonėms, organizacijoms. Rinka rengiama įmonėms, stambiam verslui ir siekiama šį verslą padaryti monopolija“.

A.Mackevičiaus teigimu, sunki mokesčių našta yra neproporcingai didelė. „Darbo jėgos mokesčių pas mus labai daug, o kapitalas mažai apmokestinamas. Dėl to pas mus klesti bankai, šilumos, elektros tinklai. Vyriausybė, partijos išlaikomos stambaus verslo, o smulkus verslas tame nedalyvauja“, – teigia pirmininkas.

Abu smulkiųjų verslininkų atstovai teigia, kad ateityje situacija nepagerės. „Jeigu viskas bus taip, kaip numatyta, tai bus smulkaus verslo sužlugdymas“, – sako Z. Sorokienė.

Finansų ministerija DELFI atsakė, kad verslo liudijimas yra labai paprasta mokesčių sumokėjimo forma ir kartais – labai pigi. Todėl dalis žmonių, ieškodami pajamų šaltinio, ėmėsi veiklos ir įsigijo verslo liudijimus.

Tačiau ministerija mano, kad verslo liudijimų skaičių augimo ir tai, jog kai kurie žmonės, galimai ne savo noru, o darbdavių siūlymu, įsigijo verslo liudijimus ir užuot įforminę darbo santykius, dirba su jais – verslo liudijimais.

Ministerija taip pat teigė, kad verslo liudijimai, skirti pačiam smulkiausiam gyventojų verslui, nėra vienintelis būdas sumokėti mokesčius – patraukli alternatyva juos sumokėti registruojant individualią veiklą (ypač naudinga tiems, kas vykdydami veiklą patiria daug sąnaudų), tad ateityje turėtų padaugėti tokių, kurie registruos individualią veiklą pagal pažymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)