Tokiems ekonominiams rezultatams įtakos turėjo kylančios energijos kainos, kurios vartotojų išlaidas sumažino iki žemiausio lygio per praėjusius trejus metus, remdamasi "Bloomberg" naujienų tarnyba, praneša ELTA.

JAV prekybos departamentas paskelbė, kad antrąjį ketvirtį ekonomikos prieaugis buvo mažesnis nei pirmojo šių metų ketvirčio, kai bendrasis šalies produktas (BVP) išaugo 4,5 proc. - daugiau už anksčiau prognozuotus 3,9 proc.

Per tris antrojo šių metų ketvirčio mėnesius JAV vartotojų išlaidos, sudarančios 70 proc. šalies ekonomikos, sumažėjo 1 proc., palyginti su 4,1 proc. prieaugiu pirmąjį šių metų ketvirtį. Degalų kainos, siekiančios daugiau nei 2 dolerius už galoną, apkarpė tokių mažmenininkų kaip "Wal-Mart Stores Inc." pajamas. Tuo tarpu optimistiškiau į ateitį žvelgiančios bendrovės pirko daugiau įrangos ir gaivino prekių atsargas.

"Bloomberg News" apklausti 73 ekonomistai vidutiniškai prognozavo, kad antrąjį šių metų ketvirtį JAV BVP išaugs 3,7 proc. Per tris antrojo šių metų ketvirčio mėnesius vyriausybės išlaidos ūgtelėjo 2,3 proc., palyginti su 2,5 proc. prieaugiu pirmąjį šių metų ketvirtį.

Praėjusiais metais Amerikos ekonomika išaugo 3 proc., o tai yra mažiau už anksčiau prognozuotus 3,1 proc. 2002 m. JAV BVP prieaugis siekė 1,9 proc., o 2001 m. - 0,8 proc. Anksčiau buvo prognozuota, kad 2002 ir 2001 m. ekonomika išaugs atitinkamai 2,2 ir 0,5 proc.

Ekonomika augimas yra vienas iš opiausių klausimų šiais rinkimų metais. Demokratai kritikuoja dabartinį JAV prezidentą Džordžą V. Bušą (George W. Bush) dėl to, kad jo kadencijos metu 1,1 mln. šalies gyventojų neteko darbo. Tuo tarpu Dž. V. Bušas teigia, kad šalies ekonomika pagaliau išsikapstė iš rugsėjo 11 d. išpuolių, kompanijų skandalų ir recesijos liūno, nes šiais metais jau sukurta 1,3 mln. darbo vietų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją