Pirmąją licenciją eksploatuoti pirmąjį IAE bloką VATESI išdavė 1999-ųjų liepą penkerių metų laikotarpiui. Tos licencijos galiojimas baigėsi šį mėnesį. Antrajam blokui VATESI išduoda licencijas vieneriems metams - iki kasmetinio planinio remonto.

Abi naujosios licencijos galioja neterminuotai, jei nebus sustabdytas ar panaikintas jų galiojimas dėl licencijų sąlygų nesilaikymo.

Panaudoto branduolinio kuro saugykloje leidžiama saugoti 20 "Castor RBMK" ir 60 "Constor RBMK" konteinerių su 51 panaudoto branduolinio kuro rinkle kiekviename.

Šiuo metu VATESI nagrinėja Ignalinos AE pateiktus pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimo projektus bei jų saugą pagrindžiančius dokumentus. Nustačiusi, kad nagrinėjami projektai atitinka branduolinės saugos reikalavimus ir įvykdžius projektuose numatytas priemones, užtikrinančias saugų pirmojo bloko eksploatavimo nutraukimą bei antrojo bloko saugų eksploatavimą, VATESI papildys licencijos sąlygas, kurios įsigalios galutinai sustabdžius pirmąjį bloką.

Premjerą ir dar kelis Ministrų kabineto narius pavaduojantis ūkio ministras Petras Čėsna ketvirtadienį "Žinių radijo" laidoje minėjo, jog Ignalinos atominėje elektrinėje įgyvendinama saugos gerinimo programa, kad būtų užtikrintas papildomas antrojo bloko saugumas, kai tik jis gamins elektrą uždarius pirmąjį bloką. Bus įdiegta per 80 saugos gerinimo priemonių.

Tai paminėjęs ūkio ministras teigė, kad baigus saugumo didinimo programą gali būti pakviesti tarptautiniai ekspertai iš naujo įvertinti IAE antrojo bloko saugumą.

"Tada galėtų būti priimami kokie nors sprendimai dėl antrojo bloko. Šiandien apie juos kalbėti dar anksti", - atsargiai kalbėjo P. Čėsna, atsakydamas į radijo žurnalistės klausimą, ar galima su Europos Sąjungos institucijomis dėl IAE antrojo bloko ilgesnio naudojimo nei numatyta dabar.

Lietuva yra įsipareigojusi uždaryti pirmąjį atominė elektrinės bloką iki 2005 metų, antrąjį - 2009 metais, jei bus gauta reikiama finansinė tarptautinės bendrijos parama ne tik atominės jėgainės ir radioaktyviųjų atliekų sutvarkymui, energetikos plėtrai šalyje, bet ir spręsti dėl to kilsiančias socialines problemas.

Praėjusį šeštadienį dėl gedimo neplanuotai sustabdytas vienas iš dviejų pastaruoju metu elektrą gaminusių IAE turbogeneratorių. Įprastu režimu pirmasis atominės jėgainės blokas turėtų pradėti veikti šį šeštadienį.

Pagal nustatytą grafiką vyksta antrojo bloko planinis remontas, pradėtas gegužės 10 dieną. Jį numatyta baigti iki rugsėjo 24-osios. Šio remonto metu montuojami pagrindiniai antrosios reaktoriaus stabdymo sistemos komponentai.

Ignalinos AE pagamina apie 80 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros energijos.

Pirmąjį šių metų pusmetį IAE pagamino 8,062 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos, o vien birželį - 960 mln. kWh.

Atominės energetikos ekspertai pastaruoju metu teigia, kad pasaulyje yra jaučiamas branduolinės energetikos atgimimas. Todėl mūsų šalis turi nemažai galimybių išsaugoti vieną rusiško tipo RBMK reaktorių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją