"Rosneft" kartu su "Surgutneftegaz" yra laikoma viena iš realiausių "Yukos" turto pirkėjų, po to, kai pastaroji nesumokėjo mokesčių už 2000-uosius. Siekdami atgauti biudžeto mokestines nepriemokas, antstoliai ketina parduoti pagrindinį "Yukos" naftos gavybos padalinį "Yuganskneftegaz", kuris išgauna 60 proc. "Yukos" naftos, arba 1,7 mln. barelių naftos per dieną.

"Rosneft" neigia pranešimus apie jos ketinimus pirkti "Yukos" turtą, tačiau Rusijos dienraštis "Vedomosti" praėjusią savaitę rašė, kad "Rosneft" pradėjo skolintis, kad sukauptų daugiau nei 1 mlrd. dolerių ir įsigytų nedidelį "Yukos" padalinį "Rytų Sibiro naftos kompaniją" (East Siberian Oil Company).

"Mes vis dar manome, kad greičiausiai "Rosneft" sieks įsigyti "Yukos" turtą, - sakė UFG analitikas Stephenas O'Sullivanas (Styvenas Osalivanas). - Šią bendrovę remia šalies valdžia. "Rosneft" paskolų gali suteikti "Sberbank" ar kiti komerciniai bankai".

Kaip ir V.Putinas, I.Sečinas yra buvęs KGB darbuotojas, ir nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios, kai su V.Putinu dirbo Sankt Peterburgo miesto administracijoje, yra artimas prezidento patarėjas.

"I.Sečinas yra įtakinga politinė figūra, kuri, kaip manoma, buvo už "Yukos" krizės "sprendimą" išparduodant įmonės turtą, - teigė "Alfa Bank" analitikas Matthew Thomas (Metju Tomas). - Jo paskyrimas akivaizdžiai rodo, kad "Rosneft" yra pagrindinė kandidatė įsigyti "Yukos" turtą, ir taip pat verčia manyti, kad turtas bus išparduotas pigiai".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją