Birželio mėnesį Vilniaus viešbučiai buvo užimti 75-80 proc. Tačiau nuo praėjusių metų liepos viešbučių kambario kaina krito maždaug 15-20 proc.

"Praėjusiais metais Vilniuje įvykęs naujų viešbučių atidarymo bumas, kai per trumpą laiką kambarių skaičius padvigubėjo, iškraipė rinką ir kainos sumažėjo maždaug 10-20 proc., o paklausa tiek neišaugo", - Eltai sakė du "Baltpark" viešbučius Vilniuje ir Klaipėdoje valdančios bendrovės "Baltijos parkai" vadovas Linas Pučinskas.

Jis prognozuoja, kad augantis atvykstančiųjų skaičius Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą tėra tik pirmosios turizmo kregždės ir viešbučių verslas atsigaus tik po vienerių poros metų. Tačiau šiemet, L. Pučinsko nuomone, didelių pelnų viešbučiai veikiausiai negaus.

"Gal oficialiai skelbiamos kainos nesumažėjo, bet dėl taikomų nuolaidų jos tikrai krito. Šito neįvertinusiems viešbučiams šie metai nebus džiuginantys", - tikina L. Pučinskas.

Didesnio augimo nesitiki ir Vilniaus Gedimino prospekte esantis "Scandic Neringa Vilnius". Nors, pasak generalinio direktoriaus Rimgaudo Lukaševičiaus, turistų srautas auga - dėl prospekto rekonstrukcijos ir maždaug dešimtadaliu sumažėjusių kainų geresnių rezultatų nesitikima.

"Didelė konkurencija nusmukdė kainas. Mes esame sumažinę kainas ir užimtumu nesiskundžiame, tačiau įplaukos nėra tokios, kokių buvo galima tikėtis", - teigia R. Lukaševičius.

Dėl kainų sumažėjimo, jo nuomone, labiau nukentės aukštesnės klasės viešbučiai, kurie priversti taikytis prie ekonominės klasės viešbučių diktuojamų kainų.

Prastesnį rezultatą už pernykštį prognozuoja ir bendrovė "Centrum", kuriai priklauso viešbučiai "Rotonda", "Centrum" bei "Artis".

"Turistų srautas padidėjo tik pradedant geguže, bet metų pradžia tikrai nebuvo gera. Pas mus užimtumas, kaip ir pernai, siekia 60-70 procentų. Tačiau stipriai sumažėjus kainoms šiemet rezultatai tikrai nebus geresni už pernykščius", - tikina "Centrum" pardavimo ir marketingo direktorius Artūras Vainora.

Jo nuomone, viešbučių pajamos dar porą metų dėl aukštos konkurencijos nekils.

Per 2003 metus Lietuvos viešbučiuose buvo apsistoję 530 tūkst. svečių - 9,7 proc. daugiau nei 2002 metais. Daugiausia svečių buvo iš Vokietijos - 18 proc., Lenkijos - 12 proc., Latvijos ir Estijos - 10 proc.

Viešbučių numerių užimtumas pernai sudarė 32,5 proc., o 2002 metais siekė 35,2 proc.

Iš viso Lietuvoje yra apie 230 viešbučių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją