"Šis įstatymas liečia gyvybiškai svarbią sritį - sveikatos priežiūrą ir vaistininkystę. Perduoti šias sritis savivaldai - abejotinas siūlymas. Juolab, kad tai prieštarauja Lietuvos nacionalinės vaistų politikos nuostatoms, kurios priimtos Seime pernai birželį. Šiomis nuostatomis siekiama imtis priemonių, kuriomis valstybė ir jos institucijos reguliuoja farmacinę veiklą taip, kad ji būtų skaidri, teisėta ir teisinga, atitiktų Lietuvoje galiojančius įstatymus bei asmens ir visuomenės interesus. Todėl įstatymo paskirtis tampa neaiški, neaišku, kas už šio įstatymo slypi, kas jį inicijuoja ir kas juo suinteresuotas", - Eltai sakė "Eurofarmacijos vaistinių" valdybos pirmininkas Renatas Vaitkevičius.

Pagal įstatymo projektą, vaistininkų licencijavimas būtų perduotas iš Sveikatos apsaugos ministerijos Vaistininkų rūmams.

"Aš manau, kad tai primena sovietinį DOSAAF (sovietiniais laikais egzistavusią organizaciją armijai, aviacijai ir laivynui remti -ELTA red.) su privalomais mokesčiais ir privaloma naryste. Kažkas galės suteikti licenciją, galės atimti, galės nuteisti mistiniame garbės teisme. Abejoju, ar vaistininkų bendruomenė norėtų priklausyti rūmams, iš kurių išplėšti juos galėtų tik mirtis", - juokauja "Eurofarmacijos vaistinių" vadovas.

Projekte numatyta, kad narystė rūmuose nutrūktų rūmams nutraukus savo veiklą, taip pat vaistininkui mirus ar atsisakius savo vaistininko praktikos.

VP grupės valdomo didžiausio Lietuvos vaistinių tinklo apyvarta Lietuvoje 2004 m. sausį - birželį išaugo 2 kartus - iki 141,6 mln. litų, o Latvijoje - 3 kartus iki 14,8 mln. litų. 2003 m. pabaigoje įmonei teko 12 proc. bendros mažmeninės vaistų prekybos rinkos Lietuvoje (pinigine išraiška). Po metų rinkos dalį planuojama padidinti iki 25 proc. 2004-ųjų pabaigoje Lietuvoje planuojama turėti 167 vaistines.

"Priėmus Vaistininkų rūmų įstatymą licencijavimas būtų atiduotas į privačias rankas. Dėl to gali kilti interesų konfliktai, gali kilti pavojus, kad per Vaistininkų rūmus interesų grupės spręs konkurencijos klausimus", - įspėja vienas iš "Camelia" vaistinių tinklo savininkų Vytautas Latvys.

Jis tvirtino nesuprantantis, kodėl reikia keisti visus tenkinusią tvarką, kai licencijas išduoda Sveikatos apsaugos ministerija.

Įstatymas atrodo palankus stambiems rinkos dalyviams - vaistinių tinklams, nes sudaro jiems galimybę riboti konkurenciją.

Vaistinių tinklų Lietuvoje "Camelia vaistinės", kuriam priklauso apie 92 vaistinės, apyvarta 2003 metais buvo 71,4 mln. litų, arba 2,3 karto didesnė nei 2002 m. (31,4 mln. litų). 2004 m. sausio pradžioje tinklas turėjo 88 vaistines, o per 2004 m. tikimasi atidaryti arba įsigyti dar 25 vaistines ir pasiekti 106 mln. litų metinę apyvartą.

Šalyje yra apie 2 tūkst. vaistininkų. Vaistinių metinė apyvarta mažmeninėmis kainomis pernai sudarė apie 1,08 mlrd.litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją