Tačiau, rašo laikraštis "Komersant", pagrindinė kliūtis Rusijos prisijungimo prie PPO kelyje taip ir nepašalinta - derybos su Gruzija stringa.

Kitas konsultacijų raundas numatytas 2011 m. rugsėjį, o lapkritį, kaip tikisi Rusijos derybininkai, turėtų įvykti baigiamasis darbo grupės posėdis.

Gruzija neatsisako savo reikalavimų Rusijai, pirmiausia dėl Gruzijos ir Rusijos sienos Abchazijos ir Pietų Osetijos teritorijose aiškumo. Tik Rusijai šiuos reikalavimus įvykdžius Gruzija būtų pasirengusi duoti sutikimą Rusijos narystei.

Tbilisis ne kartą skelbė, kad tam, jog įstotų į PPO, Rusija turi sudaryti sutartį su Gruzija dėl muitų kontrolės jos pasienyje. Gruzija reikalauja, kad sienos kirtimo punktuose Pietų Osetijoje bei Abchazijoje dirbtų ir Gruzijos muitinės pareigūnai, nes Gruzija šias teritorijas traktuoja kaip savo neatskiriamas dalis. Rusija šias teritorijas laiko nepriklausomomis valstybėmis.

Rusija negali įstoti į PPO tol, kol Gruzija neduos sutikimo. Mat Gruzija jau yra PPO narė ir turi veto teisę sprendžiant klausimą dėl Rusijos prisijungimo prie šios organizacijos.

Rusija yra vienintelė didelė pasaulio ekonomika, kuri dar nėra PPO narė, o jos derybos dėl įstojimo į PPO tęsiasi jau beveik 18 metų. Tam, kad šalis prisijungtų prie organizacijos, būtinas visų 153 jai priklausančių šalių sutikimas.