Demokratai siūlo alternatyvinį įstatymo projektą, numatantį padidinti valstybės skolinimosi "lubas".

Jeigu šalims nepavyks pasiekti susitarimo iki kitos savaitės antradienio, JAV vyriausybė liks be grynųjų lėšų ir galimybės skolintis pinigų.

Demokratų frakcijos Atstovų Rūmuose lyderė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) žurnalistams sakė, kad konkuruojantys įstatymo projektai atspindi du skirtingus požiūrius į Ameriką.

Ji griežtai sukritikavo respublikonų planą ir pavadino jį pernelyg trumpalaikiu ir tik nutolinančiu šalies finansų būklės neapibrėžtumą.

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris pasiūlė dviejų etapų planą, pagal kurį JAV skolinimosi "lubos" būtų keliamos ateinantį vasarį arba kovą, taip pat 2013 metais. Pagal jį taip pat siūloma smarkiai mažinti biudžeto išlaidas, o sutaupyta suma turėtų būti didesnė nei skolinimosi limitų padidinimas: per dešimtmetį planuojama sutaupyti 1,2 trilijono dolerių.

Pagal šį planą biudžeto išlaidos turėtų būti ribojamos ir ateityje, taip pat turėtų būti įsteigtas jungtinis Kongreso komitetas, kuris teiktų pasiūlymus per dešimtmetį sumažinti biudžeto deficitą dar 1,8 trilijono dolerių.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Jay Carnei ketvirtadienį sakė, kad kompromisas tarp abiejų partijų galimas, jeigu pavyks susitarti dėl išlaidų apkarpymo, mokesčių reformos mechanizmo kūrimo, planų apie būsimas išlaidas ir valstybės skolinimosi ribos didinimo kitiems metams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją