Didžiausios Klaipėdoje šventės išvakarėse trūksta informacijos ne vien apie uostamiestį, bet ir apie jame vyksiančią jubiliejinę Jūros šventę.

Plūsta turistai

Vasarą Klaipėda tampa ypatingu traukos centru. Uostamiesčio Turgaus gatvėje įsikūrusiame Turizmo ir kultūros informacijos centre apstu keliautojų iš Lietuvos ir užsienio - JAV, Vokietijos, Prancūzijos bei kitų šalių.

Pasak vadybininkės Vitos Užgalytės, kasdien į centrą užeina apie 150 Klaipėdos svečių. Kiek jų neužsuka į centrą ir iš viso apsilanko Lietuvos uostamiestyje - niekas tiksliai nežino.

„Klaipėda mūsų šeimai yra didžiausia atostogų atrakcija. Visus metus taupėme pinigus, kad vasarą čia galėtume atvykti - pasimaudyti jūroje, apsilankyti Neringoje ir Palangoje“, - sakė iš Vilniaus atvykusi Ona Jankauskienė. Moterį stebina tai, kad sunku rasti nebrangių klaipėdietiškų suvenyrų bei knygų apie Klaipėdą.

„Giminėms ir draugams kone užsimušdami ieškojome įperkamų lauktuvių, atspindinčių Klaipėdos dvasią. Bet knygynuose - pasenusi literatūra, o kioskuose - niekučiai iš Filipinų. Dailės salonuose tik pasižvalgome, ten mums per brangu“, - pasakojo uostamiesčio viešnia.

Ji neslėpė nuostabos, kad vasarą gausiai svečių lankoma Klaipėda nepasirūpina, rodos, smulkiais dalykais, tačiau reklamuojančiais bei reprezentuojančiais miestą, siekiantį pritraukti kuo daugiau turistų.

Perka matrioškas

Pasiteiravus klaipėdietiškų suvenyrų, Herkaus Manto gatvėje veikiančio spaudos kiosko darbuotoja pasiūlė po kelis litus kainuojančių niekučių - susipynusią delfinų porelę, burlaivio maketą, kriauklių rinkinuką. Šie jūrą primenantys daikčiukai, pasirodo, yra pagaminti Filipinuose, Kinijoje, Lenkijoje.

Nenorintiems pigių suvenyrų atviros dailės dirbinių parduotuvių durys. Čia daugybė klaipėdietišką dvasią skleidžiančių darbų, sukurtų tautodailininkų ir menininkų iš visos Lietuvos. Molinis bokalas kainuoja 18, įrėminta meninė fotonuotrauka - 90 litų, aliejinės tapybos paveikslas - 450 litų.

Kita tarp užsieniečių itin populiari suvenyrų paieškos vieta - Teatro aikštė. Ją užvaldė lauko prekybininkai. „Puikus suvenyras! Štai kas geriausiai atspindi jūsų istoriją“, - šypsojosi vienas prancūzas, su didžiuliu susidomėjimu apžiūrinėjęs šalia gintarinių papuošalų išdėliotus sovietmečio reliktus.

Pasak prekybininkų, už pionierišką ženkliuką su Volodios Uljanovo veidu galima gauti 5 litus, o už medalį socialistinių lenktynių nugalėtojui - kelis kartus daugiau. Užsieniečiai, kaip suvenyrus, noriai perka ne vien šiuos daiktus.

Populiarios ir ant prekystalių pūpsančios matrioškos - tradicinės ir sumodernintos. Pradedant Vladimiru Putinu, iš jų galima ištraukti penkis Rusijos ir buvusios Sovietų Sąjungos vadovus. Toks suvenyras kainuoja 50 litų.

Abejoja dėl gintaro

Prekyvietėje prie Anikės paminklo dažniausiai perkami gintaro dirbiniai. Šis Baltijos auksu vadinamas polimeras tebėra populiarus ir tarp Lietuvos, ir tarp užsienio turistų. Pastarieji yra atsargūs, neretai suabejoja, ar tai nėra sintetika.

“Dažnai mūsų klausia, ar prie Anikės parduodamas tikras gintaras“, - šyptelėjo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadybininkė V.Užgalytė. Jos nuomone, siekiančiame turistus pritraukti mieste suvenyrų bei informacinių leidinių galėtų būti daugiau.

Kaip įprasta užsienyje, Klaipėdos pagrindinėse gatvėse bent vasarą galėtų būti stovai su nemokamais miesto planais. Juose - žemėlapis bei visa būtina informacija apie bankus, viešbučius, muziejus, restoranus, gydymo įstaigas. Be tikslaus žemėlapio turistas - kaip be rankų. Vienas užsienietis skundėsi, jog kai kuriuose informaciniuose leidiniuose Klaipėdos žemėlapyje nerado Tauralaukio.

Naujausių planų ir žemėlapių galima nusipirkti Klaipėdos spaudos kioskuose bei knygynuose. Kainuoja apie 6 litus. Kiti leidiniai tuštins kišenę, bet nesuteiks naujausios informacijos apie kasmet kintančią uostamiesčio ekonomiką, kultūrą, švietimą.

Pasenę leidiniai

Miesto centre veikiančiuose knygynuose galima įsigyti didesnio ar mažesnio formato fotoalbumų, kainuojančių nuo keliolikos iki pusės šimto ar net daugiau litų. Juose rašytinės informacijos apie Klaipėdą - vienas puslapis, likę skirti fotonuotraukoms. Ne visos jos geriausios kokybės.

Šie leidiniai - nebe pirmos jaunystės, pasirodę pernai ar užpernai. Vienintelis šiemet išleistas fotoalbumas „Klaipėda“ kainuoja per 40 litų. Iš 63 puslapių tik vienas skirtas rašytiniam tekstui.

Smalsiam turistui, siekiančiam geriau pažinti šiandieninę Klaipėdą, naujos knygos, pasakojančios ne vaizdu, bet žodžiu, miesto centre nerasime. Herkaus Manto gatvėje veikiančio „Vagos“ leidyklos knygyno vedėjos pavaduotoja Jūratė Mineikienė kiek sutrikusi rodė į lentynas: „Turime prisiminimų knygą, dar Johano Zembrickio du tomus apie praėjusių amžių Klaipėdą“.

Knygynuose nerasime ir leidinio apie įspūdingą Lietuvos bei Klaipėdos renginį. Šiemet švęsime 45-ąją Jūros šventę ir 70 metų jubiliejų, kai 1934-aisiais pirmą kartą buvo paminėta Jūros diena.

Nežino apie šventę

Tokio leidinio neturi taip pat Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras. Tačiau čia yra parengti popieriaus lakštai su išspausdinta svarbiausia informacija apie Jūros šventę. Apskritai šis centras - vienintelė vieta uostamiestyje, kur galima gauti išsamią informaciją apie Klaipėdą.

Ir - suvenyrų. Už prieinamą kainą čia galima nusipirkti meno dirbinių, kepuraičių, marškinėlių, raktų pakabukų, ženkliukų su Lietuvos, Klaipėdos, Jūros šventės simbolika. Tiesa, ne su naujausia. Šiemetinė Jūros šventė alsuos kitokia - retro dvasia.

Nors šventės renginiai prasidėjo jau vakar, Klaipėdoje dar nesimatė jos ženklų. Viešosios įstaigos „Jūros šventė“ administracijos vadovas Remigijus Mockus užtikrino, kad netrukus uostamiestis pasikeis. Jubiliejinio renginio atidarymas - penktadienį. Tada miestas jau vilkės šventinį drabužį, mirgės prekyba suvenyrais, bus pristatytas naujas leidinys apie Jūros šventę.

Norint sulaukti daugiau svečių, informacija apie metų renginį galėtų pasklisti dar prieš šventę. „Dauguma užsienio turistų atvyksta, nežinodami apie Jūros šventę, ir labai nustemba, kad į ją pateko. Jie klausia, kas tai yra“, - sakė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro darbuotojos.