Liepos pradžioje vėl prasidėjusį pasaulinį naftos kainų kilimą jau pajuto ir Lietuvos vartotojai. "Mažeikių naftos" didmeninė A95 benzino kaina nuo mėnesio pradžios pakilo 13 centų už litrą (nuo 2,24 iki 2,37 lito), dyzelino – 8 centais (nuo 1,99 iki 2,07 lito). Mažmeninėje rinkoje degalų litras vakar pabrango maždaug 3 centais. Dabar A-95 benzino litro kaina degalinėse svyruoja nuo 2,68 iki 2,74 lito, dyzelino – nuo 2,36 iki 2,42 lito.

Kai kurie mažmenininkai prognozuoja, kad degalų kainos artimiausiu metu gali vėl pasiekti gegužę buvusį aukščiausią lygį, kai benzino litras kainavo apie 2,8 lito, o dyzelino – 2,5 lito.

„Kitą savaitę degalai brangs, nes tas brangimas jau yra užprogramuotas šią savaitę ir praėjusią savaitę. Kitą savaitę mažmenininkai kuro kainą gali pakelti 3-4 centais“, - teigė Naftos produktų mažmeninės prekybos įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Jam antrino ir „Neste Lietuva“ Didmeninės prekybos ir tiekimo skyriaus vadovas Audrius Miežys: „Bloga naujiena yra ta, kad pasaulinės naftos kainos kyla, ir mūsų didmeninės kainos jau netoli pačių aukščiausių kainų, kurios buvo gegužės pabaigoj, todėl artimiausios prognozės nėra labai šviesios“.

Pasaulinį naftos kainų kilimą lemia mažos degalų atsargos JAV ir dėlto išaugusi paklausa. Kainų šuolį paspartino ir naftotiekio sprogimas Irake bei avarija Norvegijos naftos perdirbimo gamykloje.

Ekspertai prognozuoja, kad kylančios kuro kainos paveiks ir Lietuvos bendrą kainų lygį, esą infliacija gali būti didesnė nei prognozuota anksčiau. „Tai viena svarbiausių priežasčių, kodėl pajutome infliacijos padidėjimą Lietuvoje. Nors eurointegraciniai veiksniai taip pat iš dalies svarbūs, pagrindinė priežastis – pasaulinių naftos kainų kilimas ir jo įtaka visai prekių grandinei“, - pažymėjo Vilniaus banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Nors statistikos departamentas šiam mėnesiui prognozuoja nedidelį kainų sumažėjimą, anot G.Nausėdos, reikėtų tikėtis nulinės infliacijos, nes atpigusios sezoninės prekės neatsvers degalų kainų šuolio. Esą kylant naftos kainoms teks padidinti ir metinę infliacijos prognozę - bendras kainų lygis šiemet gali kilti 2 procentais ir daugiau.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją