Šie įstatymai "Rubicon" bendrovei buvo itin svarbūs. "Rubicon" rengia svarbiausius daug rusiškų dujų naudojančios ir Prancūzijos koncerno "Dalkia" valdomos "Vilniaus energijos" konkursus. Per 15 metų "Rubicon" iš "Vilniaus energijos" turėtų gauti net 56 mln. litų.

"Vilniaus energijai" dujas tiekė įmonė "Dujotekana", nuo kurios priklausė ir dujų kainos. Jos ir buvo pagrindinė nesutarimų priežastis.

Pernai šilumininkams pagalbos ranką ištiesė A.Brazausko vyriausybė, įvedusi dujų kainų reguliavimą didiesiems vartotojams. Šilumos tiekėjai džiūgavo dėl tokio sprendimo, kadangi, pradėjus reguliuoti kainas, sumažėjo jų išlaidos kurui.

2003-iųjų rudenį reguliavimas buvo panaikintas. Grupės Seimo narių, tarp kurių buvo ir korupcija dabar kaltinamas Seimo vicepirmininkas Vytenis Andriukaitis, bandymai kainų reguliavimą įteisinti įstatymu praėjusią vasarą baigėsi nesėkmingai. Kaip aiškėja iš išslaptintų skandalingųjų įrašų, būtent dėl šių pataisų A.Janukonis ir tarėsi su V.Andriukaičiu.

Dėl kainų reguliavimo pretenzijas nuolat reiškė ir Rusijos koncernas "Gazprom", su kuriuo Lietuvos Vyriausybė ilgai ir sunkiai derėjosi dėl "Lietuvos dujų" akcijų. Rusai apskritai žadėjo trinktelėti durimis, jeigu reguliavimas būtų įteisintas.

Sutramdyti dujų tiekėją A.Janukonis bandė ne tik per parlamentarus, bet ir tiesiogiai per kai kuriuos "Gazprom" atstovus.

Kitas teisės aktas, kuriuo itin rūpinosi A.Janukonis, buvo Šilumos ūkio įstatymas.

Šilumininkams jis naudingas, kadangi vartotojams nuo centralizuoto šildymo sistemų atsijungti teoriškai galima, bet praktiškai - beveik neįmanoma.

Įstatyme taip pat įvestas miestų skirstymas į zonas: tam tikruose miestų kvartaluose numatomas privalomas prisijungimas tik prie centrinio šildymo sistemų. Kai kurioms šio įstatymo nuostatoms vėl bandė priešintis dujininkai. Jie siūlė įteisinti galimybes vartotojui suteikti teisę rinktis šildymo būdą.

Seimo priimtą Šilumos ūkio įstatymą buvo užsimojęs sustabdyti tuometis šalies prezidentas Rolandas Paksas. Teikdamas pakartotinai svarstyti Šilumos ūkio įstatymą R.Paksas siūlė įrašyti, kad vartotojo reikalavimu tiekėjas privalo jo bute iki kito šildymo sezono įrengti šilumos apskaitos bei reguliavimo prietaisus. Jei šilumos tiekėjas to nepadaro, vartotojas už šilumą turėtų mokėti tik pusę kainos. Tačiau parlamentas prezidento veto atmetė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją