Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) apklausa rodo, kad dauguma įmonių vadovų – 69 proc. – šį ketvirtį įžvelgia nekisiančias vidaus vartojimo tendencijas, augimą prognozuoja ketvirtadalis apklaustųjų.

„Labiausiai tikėtinas vidaus vartojimo scenarijus yra laipsniškas ir lėtas atsigavimas“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje pristatydamas apklausos rezultatus sakė LPK analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Tačiau artimiausiu metų vidaus vartojimą veiks tiek teigiami, tiek neigiami veiksniai.

„Kalbant apie teigiamus veiksnius, tai šiuo metu mes matome, kad ekonomikos augimas jau pasiekė tokį lygį, kai nedarbo lygį mažina ne tik emigracija, bet ir naujos darbo vietos. Kuo didesnis užimtumas, tuo daugiau žmonių gyvena ne iš pašalpų, bet iš atlyginimų. Taip pat pastaruoju metu mes matome didesnį norą vartoti ir mažesnį norą taupyti. Tai susiję su geresniais vartotojų lūkesčiais ir mažomis indėlių palūkanomis, kurios yra netgi mažesnės nei infliacija“, – komentavo jis.

Tačiau vidaus vartojimo atsigavimą stabdo augančios kainos – infliacija Lietuvoje auga kur kas sparčiau nei darbo užmokestis.

Taip pat rudenį žmonėms gali ateiti sunkus metas – aukštos rusiškų dujų kainos ir brangus šildymas smogs per trapų vidaus vartojimo atsigavimą.

„Vasarą vidaus vartojimą teigiamai veikia ir sąskaitų už šildymą nebuvimas. Tačiau rudenį Lietuvos vartojimo rinkai ruošiamas tam tikras „Molotovo kokteilis“ - dujos pabrangs 30 proc. ir tai reiškia, kad sąskaitos už šildymą greičiausiai sieks rekordines aukštumas. Kadangi žmonių perkamoji galia yra labai silpna, o sąskaitoms už šildymą išleidžiama labai daug, tai kalbėti apie spartų vidaus vartojimo augimą rudenį neįmanoma“, – prognozavo analitikas.

Dauguma kainų didinti neplanuoja

Sumažėjusį pramonininkų optimizmą lėmė lėtėjantys pasaulio ekonomikų augimo tempai ir neapibrėžtumas dėl jų ateities.

„Prisiminkime, kad pramonė yra labai stipriai orientuota į eksportą ir išveža apie 70 proc. savo produkcijos. Mes manome, kad artimiausią pusmetį Lietuvos eksporto rodikliai atitiks pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimą, tačiau eksportas ir toliau turėtų išlikti šalies ekonomikos ramsčiu“, – sakė A. Izgorodinas.

Ateinantį ketvirtį eksporto augimą prognozuoja 40 proc. įmonių vadovų, tuo metu prieš tai buvusį ketvirtį augimo tikėjosi 60 proc.

Tačiau daugiau nei pusė – 54 proc. – mano, kad trečiąjį ketvirtį žaliavų kainos išliks nepakitusios arba kris. Tuo metu ankstesnį ketvirtį žaliavų brangimą prognozavo 75 proc.vadovų.

61 proc. pramonininkų artimiausiu metu produkcijos kainų keisti neketina.

LPK kas ketvirtį apklausia 130 aukščiausio lygio 130 Lietuvos įmonių vadovų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją