LPK analitikas Aleksandras Izgorodinas sako, kad pramonininkus laikytis konservatyvesnės politikos dėl naujų darbuotojų priėmimo skatina būtent kvalifikuotų darbuotojų trūkumas ir planuojamas eksporto augimo lėtėjimas.

„Šiuo metu Lietuvos ekonomikos augimas jau siekia tą lygį, kai įmonės pradeda aktyviau kurti naujas darbo vietas. Šiuo metu pramonėje jų sukuriama daugiausiai – 24 proc. visų. Tačiau užimtumo didėjimas pramonėje vyksta pakankamai lėtai, o to priežastis – labai trūksta kvalifikuotos darbo jėgos. Įmonės yra tikrai pasiruošusios priimti naujų darbuotojų, tačiau neranda žmonių, kurių kvalifikacijos lygis atitiktų darbdavių lūkesčius“, – ketvirtadienio spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Kita priežastis, kodėl pramonė artimiausiu metu laikysis konservatyvios pozicijos darbuotojų atžvilgiu, yra dideli neapibrėžtumai, susiję su pasaulio ekonomikos augimu.

Aleksandras Izgorodinas
„Esant realiai grėsmei, kad eksporto augimas sulėtės, tikėtina, kad dalis įmonių atidės savo plėtros planus ir atitinkamai naujų darbuotojų priėmimą. Reikia pažymėti, kad darbo rinka visuomet atsigauna labai vėlai. Tiek darbo užmokesčio, tiek užimtumo rodikliai atsigaunant ekonomikai auga vieni iš paskutiniųjų. Todėl artimiausiu metu labai drastiško nedarbo mažėjimo tikėtis neverta. Nedarbas ir toliau mažės, tačiau tempas bus nuosaikus“, – sakė A. Izgorodinas.

Įprastai vasara pramonininkams yra aktyviausia, tuo metu samdoma daugiausiai darbuotojų, žinoma, dauguma jų yra sezoniniai.

Klausiami, kaip ketina elgtis su darbo užmokesčio fondu, pramonininkų nuomonės pasiskirstė po lygiai – 46 proc. ketina jį didinti ir tiek pat planuoja nekeisti, 8 proc. prognozuoja mažėjimą.

„Mes manome, kad artimiausiu metu darbo užmokesčio lygis labai stipriai nesikeis, nes iš vienos pusės pramonėje labai trūksta kvalifikuotos darbo jėgos, įmonių finansiniai rodikliai gerėja, tačiau įvertinant dabartinį 17 proc. nedarbo lygį, tikėtis labai drastiškų darbo užmokesčio didinimų tikrai neverta. Juo labiau, kad nuotaikos pramonėje nėra labai optimistiškos lyginant su buvusiomis anksesniais metais“, – kalbėjo LPK analitikas.

LPK kas ketvirtį apklausia 130 aukščiausio lygio 130 Lietuvos įmonių vadovų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją