Kaip DELFI sakė Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vytautas Lenkutis, tai galiotų visiems verslo liudijimų turėtojams, dirbantiems po stogu, pavyzdžiui, batų, dviračių taisytojams, kirpykloms, kosmetikos salonams.

Jei bus pritarta siūlymams, pas klientus vaikštanti kirpėja jiems taip pat turės pateikti kvitą.

Kaltina žlugdymu

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė piktinasi pasiūlymus išgirdusi pirmą sykį ir tvirtina, kad tokiais sprendimais siekiama sunaikinti turgus.

„Ir viešai diskusijai turėtų būti bendri sutarimai, o ne jų nuomonė. Ministrė elgiasi labai nesąžiningai smulkiųjų verslininkų atžvilgiu, nes ji visada prieš deklaruoja įvairias savo nuostatas, apie kurias mes pirmą kartą išgirstame. (...) Ko mes norime sugriežtindami apskaitą? Kad smulkus verslas sužlugtų. Aš manau, kad šiandien yra pakankamai gera apskaita, pažeidimų pasitaiko vienas kitas, kaip ir visoje rinkoje“, – DELFI sakė ji.

Smulkiųjų verslininkų atstovė tvirtino, kad Europos Sąjungoje turgavietėse fiziniams asmenims neprivalu turėti kasos aparatus.

„Jeigu kiekvienam pirkėjui pardavėjas privalės išrašinėti kvitą, tai įsivaizduokite, kiek laiko bus sugaišta. O kokiu pagrindu įves kasos aparatus? Nebent Lietuva nori tapti įžymi visame pasaulyje, Europos Sąjungoje netgi taip nėra privatiems žmonėms. O jeigu čia norima taip padaryti, tai tolesnis siekis yra sužlugdyti turgavietes“, – sakė Z. Sorokienė.

Pasak pašnekovės, kai kuriuose miestuose turgavietės yra didžiausi darbdaviai ir šeimų maitintojai.

Planavo dar šiemet

Jau anksčiau finansų ministrė Ingrida Šimonytė sakė, kad kasos aparatai visiems turgaus prekeiviams galėtų atsirasti ne anksčau lapkričio.

„Aš manau, kad yra labai daug pagrindo žmonių klausime, kodėl kasos aparatai yra tik prekiaujant maisto produktais. Tai galima paaiškinti etapiškumu ir tam tikra maisto specifika lyginant su sportbačiais arba kailiniais. Pats verslas ir veikla nėra kaži kuo skirtinga ir išlygos turėjimas nėra labai pagrįstas“, – anksčiau kalbėjo ministrė.

Ūkio ministras Rimantas Žylius anksčiau taip pat sakė sieksiąs, kad visi turgaus prekeiviai dirbtų su kasos aparatais.

DELFI primena, kad nuo gegužės visi maisto pardavėjai, dirbantys dengtose turgavietėse, privalo turėti kasos aparatus.
Tuomet keletą mėnesių Vyriausybė kompensavo visą kasos aparato įsigijimo kainą. Kol kas neaišku, ar bus siūlomos kompensacijos ir šįkart.

Šiuo Vyriausybės sprendimu buvo pasipiktinusi Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija, prie Seimo surengusi bado akciją. Smulkieji tvirtino, kad šiuo sprendimu didinama administracinė našta jų verslui.

Skaičiuojama, kad įvedus kasos aparatus maisto produktais prekiaujantiems turgaus prekeiviams, į biudžetą bus surinkta apie 60 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją