Šiuo metu iš skolininko, gaunančio minimalią mėnesinę algą, skolos apmokėjimui galima išskaičiuoti iki 50 procentų, o iš sumos, kuri viršija MMA - galima išskaičiuoti net iki 70 procentų.

V. Valkiūno nuomone, esamas teisinis reglamentavimas skatina nelegalų darbą bei nemokumą, kadangi asmuo, iš kurio "minimumo" yra atskaičiuojama pusė atlyginimo, nepajėgia savęs išlaikyti. Tokiu būdu skolininkas dažnai traukiasi į nelegalią veiklą, naudojasi valstybės parama bei dar labiau didina esamus įsiskolinimus. Priėmus įstatymo projektą išskaičiavimai būtų sumažinti iki 30 procentų nuo minimalios algos, o iš MMA viršijančios - iki 50 procentų.

Vien Biržų mieste, antstolių pateiktais duomenimis, šiuo metu iš esamų skolininkų dirba mažiau nei penktadalis. Tai rodo, kad net per 80 procentų asmenų arba visai nedirba ir yra išlaikomi valstybės, arba darbuojasi nelegaliai.

"Skolininkas bet kokiu atveju privalo grąžinti skolas ir vykdyti įsipareigojimus, tačiau taip pat turime suteikti jam galimybę ir išgyventi, kadangi nuo minimalaus atlygio kiekvienas papildomas litas yra svarbus. Svarbiau, kad žmogus reguliariai vykdytų savo įsipareigojimus, negu jų visai nevykdytų. Mano registruotas naujas įstatymo nuostatų reglamentavimas, tikiu, mažintų nedarbą, taip pat valstybės išlaikytinių skaičių", - teigia Seimo narys V. Valkiūnas.

V. Valkiūnas išrinktas vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje, jis yra Jungtinės frakcijos narys.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją