Europos Sąjungai (ES) pirmininkaujančių Nyderlandų buvo paprašyta pateikti išsamią informaciją apie postą, kurio steigimas siūlomas ES konstitucijoje. Austrija, Suomija ir Airija priešinasi posto steigimui tol, kol konstitucijos neratifikavo visos 25 ES šalys.

Tačiau Nyderlandai turėtų sparčiau siekti pažangos, teigdami, kad euro grupė, kuriai priklauso dvylikos euro zonos šalių finansų ministrai, yra neformali struktūra, galinti nustatyti savas taisykles. Nyderlandų finansų ministras Gerritas Zalmas (Geritas Zalmas) pavirtino, jog vyksta derybos dėl "stabilesnio pirmininkavimo, kuris padidintų darbo efektyvumą".

Naujojoje ES konstitucijoje siūlomas postas numato dvejų su puse metų kadenciją. "Misteris euras" pirmininkautų kas mėnesį vykstantiems euro grupės posėdžiams ir būtų dvylika narių turinčios struktūros politinis veidas.

G. Zalmas sakė nenorįs, kad posto steigimas būtų susietas su naujos konstitucinės sutarties likimu. "Tai gali paskatinti įvairią kritiką, o mes jau dabar galime spręsti dėl savo pačių darbo metodų", - aiškino Nyderlandų finansų ministras.

"Misterio euro", kuris atstovaus euro grupei tarptautiniu lygiu, postą turėtų užimti Liuksemburgo ministras pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris). Liuksemburgo premjeras, dirbantis ir šalies finansų ministru, galėtų pirmininkavimą euro grupei derinti su nacionalinėmis pareigomis.

Teigiama, kad Jeanas-Claude'as Junckeris atsisakė Europos Komisijos pirmininko posto, nors jį rėmė kelios valstybės narės.

Dabar euro grupei šešis mėnesius pirmininkaus G. Zalmas. Vėliau pirmininkavimą laikotarpiui iki 2005 metų sausio perims Jeanas-Claude'as Junckeris.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją