Rusai pirmenybę teikia ne Kaliningrado, o Lietuvos pajūriui

Kaip portalui DELFI sakė kolegos iš Kaliningrado, vietoj vietinių kurortų kaliningradiečiai dažnai renkasi Lietuvos pajūrį. Lietuva Kaliningrado gyventojams ir po šiai dienai – kelias į Europą. Iš ten skrenda pigius skrydžius siūlančių oro linijų lėktuvai, kainos Nidoje ir Palangos mažesnės, o aptarnavimas – žymiai geresnis. Į Lietuvą Kaliningrado gyventojai dažnai atvyksta tiesiog praleisti savaitgalio.

Konkrečių duomenų apie turistų srautus būtent iš Kaliningrado nėra, tikina „Agilos“ direktorė Regina Kondraškina. Yra tik informacijos, pavyzdžiui, apie turistus iš Rusijos ar Baltarusijos.

„Galima drąsiai sakyti, kad Kuršių neriją aplanko labai daug turistų iš Rusijos. Tai galima pajusti ir išgirsti tiesiog gatvėse“, - sakė direktorė.

Kaip sakė R. Kondraškina, per sezoną turistai iš Rusijos čia praleidžia savaitę ar dvi, netgi mėnesį.

„Švenčių dienomis, ypač per valstybines Rusijos šventes, pas mus atvyksta labai daug turistų iš Kaliningrado. Tomis dienomis čia mažiau svečių iš didžiųjų Rusijos miestų“, - sakė „Agilos“ direktorė.

Nida džiaugiasi turistais iš Rusijos

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras dalyvauja turizmo parodose Maskvoje, Kaliningrade, o tai padeda į kurortą pritraukti daugiau turistų iš Rusijos, mano R. Kondraškina. Informacija, pateikiama parodose, turi paklausą. Kalbant apie vietos verslininkus, jie neretai ten pat užmezga ryšius su Rusijos turizmo kompanijomis.

„Bendraujame su viešbučiais ir žinome, kad jie džiaugiasi turistų iš Rusijos srautu. Be to, Neringa kartu su Kaliningrado sritimi dalyvauja kultūrinių mainų programoje, konkrečiai su Zelenogradsko miestu. Pavyzdžiui, jau rytoj prasidės tarptautinis folkloro festivalis, kuriame pasirodys svečiai iš Kaliningrado ir Sankt Peterburgo“, - pasakoja R. Kondraškina.

V. Stankevičius: vizas išduoti atsisakome gana retai

Kaip teigia Lietuvos generalinis konsulatas Kaliningrado srityje, turistų, vykstančių į Lietuvą, skaičius auga, o tai stiprina šalių verslo santykius. Vis didėjantį norinčiųjų apsilankyti Lietuvoje skaičių generalinis konsulas Vaclovas Stankevičius sieja su kokybišku aptarnavimu Lietuvos kurortuose bei patogia ir gerai sustyguota vizų išdavimo tvarka.

Savo laiku rusai nesutiko pasirašyti susitarimo dėl vizų režimo Latvijos ir Kaliningrado pasienio teritorijose gyvenantiems asmenims supaprastinimo. Konsulo nuomone, jei Rusija būtų sutikusi pasirašyti Lietuvos siūlytą susitarimo variantą dėl 30 ir 50 kilometrų pasienio zonų, tai būtų teigiamai atsiliepę Lietuvos kurortiniams miesteliams, nes Neringa būtų patekusi į susitarime apibrėžtą teritoriją.

„Turistų srautas būtų išaugęs. Tačiau svarbiausia, kad jei būtų buvęs pasirašytas variantas, kurį siūlo Lietuva, tai mes kartu su savo kaimynais būtume galėję parodyti, jog galime susitarti, įgyvendinti tai, ką numato Šengeno susitarimas, o po to jau vystyti jį toliau, visai Kaliningrado sričiai“, - sakė V. Stankevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)