Rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus reprezentatyvią gyventojų apklausą, paaiškėjo, kad, gyventojų nuomone, labiausiai per pastaruosius trejus metus didėjo kuro kontrabanda, mažiausiai – alkoholio.

„Milijardas keičia kryptį, jis keliauja ne iš šešėlio, bet į šešėlį. Tai rodo ir gyventojų nuomonė, ir faktiniai akcizų surinkimų duomenys“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė LLRI prezidentė Rūta Vainienė.

DELFI primena, kad šiemet Vyriausybė yra užsibrėžusi atkovoti milijardą iš kontrabandos ir šešėlinės ekonomikos.

Anot jos, faktinis akcizų surinkimas, lyginant su praėjusiais metai, blogėja. Keturių mėnesių duomenimis, bendras planas nevykdomas beveik 6 proc. ir lyginant su praėjusiais metais jų taip pat įplaukia mažiau.

„Atsižvelgiant į tai, kad ekonomika atsigauna, žmonių pajamos didėja, akcizų nesurinkimas yra paaiškinamas tik ta priežastimi, kad didėja nelegalių prekių vartojimas“, – tvirtino R. Vainienė.

Tuo metu Finansų ministerija tvirtina, kad akcizų surinkimas šiemet palyginti su pernai didėjo. Jos tvirtinimu, 2011 metų keturių mėnesių akcizų įplaukos nėra tiesiogiai palygintinos su 2010 m. atitinkamu laikotarpiu, nes vienos dekados, kuri pernai buvo įskaičiuojama į balandžio mėnesį, mokėjimai šiemet persikėlė į gegužę, tuo tarpu kai 2010 m. balandžio mėn. antrojo dešimtadienio akcizai buvo sumokėti paskutinę balandžio mėn. dieną.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, Finansų ministerijos duomenimis, sausio–balandžio mėn. pajamos iš akcizų padidėjo apie 74,2 mln. Lt arba 8,3 proc.

Tuo metu palyginti su atitinkamu 2010 m. laikotarpiu, šių metų sausio–gegužės mėn. į valstybės biudžetą pervesta 99,8 mln. Lt, arba 8,7 proc. daugiau pajamų iš akcizų.

Siūlo mažinti akcizus

LLRI įsitikinimu, efektyviausia kovos priemonė – akcizų mažinimas, ten, kur tai dar galima daryti. Šiuo metu Lietuvoje didesni nei minimalūs Europos Sąjungoje akcizai taikomi tik benzinui ir alkoholiui.

„Ten, kur neįmanoma jų mažinti, aišku, kad reikia taikyti administracines užkardomąsias priemones. Greičiausiai stiprinant sienų apsaugą reikėtų koncentruotis į mažas prekes dideliuose vilkikuose. Aš nesuprantu, kaip važiuojant Lietuvos keliais galima nepastebėti vilkiko, tai ne adata šieno kupetoje“, – komentavo LLRI prezidentė.

Ji pasisako prieš idėją, kad įvežtą kontrabandinį kurą galėtų sunaudoti policininkai ir ketinimus tikrinti sieną kertančių automobilių bakus.

„Iš patrankų į žvirblius“, – apie ketinimus tikrinti sieną kertančių automobilių bakus sakė LLRI prezidentė. – Vyriausybė labiausiai koncentruojasi į tas priemones, kurios yra mažiausiai efektyvios. Įsivaizduokite, kokią naštą bakų tikrinimas sukuria žmonėms ir pačiai valstybei. Tuo metu kai vienu įstatymo pakeitimu (benzino akcizo sumažinimu – DELFI) nemaža dalimi galima būtų sumažinti problemos mastus“.

LRRI vertinimu, šešėlinė ekonomika sudaro apie 29 proc. bendrojo vidaus produkto – apie 30 mlrd. Lt.

Atliekant tyrimą apklausta 1002 m. gyventojų. Toks tyrimas atliekamas penktus metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją