„(Tai buvo) teisingas sprendimas. Visi nuogąstavimai ir baimės, kiek mes matome pagal dabartinę situaciją, nepasitvirtino. Tikrai nežlugo nei turgaus prekyba, nei patys prekeiviai. Tikrai manau, kad tai yra priemonė, kuri pasiteisino. Akivaizdus dalykas, kad patys kasos aparatai neišsprendžia sąžiningos apskaitos problemų – ir pirkėjai turėtų principingai reikalauti čekių iš prekiautojų“, - Vyriausybės valandoje Seime ketvirtadienį sakė premjeras A. Kubilius. Jis pridūrė, kad su prekiautojais nuosekliai dirba ir mokesčių inspektoriai.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius tvirtina, kad gegužę dokumentuoti produkcijos pirkimai iš ūkininkų ir kitų tiekėjų išaugo beveik penktadaliu dėl kasos aparatų įvedimo.

„Kadangi yra aparatai, perka šią produkciją su dokumentais. Taip kad tai teisingas žingsnis. Praktiškai visos darbo vietos išsaugotos. Tai ir pagalba verslui, jie susitvarko apskaitą, žino realią situaciją jų versle“, - kalbėjo ministras.

Iki šiol smulkieji verslininkai turgaus prekiautojai paprastai dirbdavo su verslo liudijimais. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad didmeninė prekyba tokiu būdu toliau „negali būti toleruojama“.

Kazys Starkevičius ir Andrius Kubilius
„Didmeninė prekyba toliau negali būti toleruojama turint verslo liudijimus, kur uždirbami milijonai ar dešimtys milijonų“, - paklaustas apie galimą verslo liudijimų naikinimą sakė A. Kubilius.

Tuo tarpu Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė Vyriausybės narių žodžius apie išsaugotas darbo vietas vadina cinišku melu ir skaičiuoja, kad po kasos aparatų įvedimo darbo turguje atsisakė maždaug kas trečias prekiautojas, o aštuoni iš dešimties tapo samdomais darbuotojais didmenininkų, prekiaujančių turguje.

„Aš labai nustebau išgirdusi tokią informaciją. Premjeras ir žemės ūkio ministras šneka, kas jiems patinka (...) jie atvirai ciniškai meluoja. Tikriausiai jie nebuvo turgavietėse, kur daugiausia įsitvirtino įmonės. Daugelis smulkiųjų prekiautojų išėjo, liko tik 20 proc. Įvyko didžiulis rinkos monopolizavimas Vyriausybei padedant“, - sakė Z. Sorokienė.

Naujausiais VMI duomenimis, priėmus sprendimą dėl kasos aparatų naudojimo dengtose turgavietėse iki šios dienos yra registruoti 3363 kasos aparatai, už 2702 paprašyta kompensacijos.

Buvo skaičiuojama, kad prievolė naudoti kasos aparatus nuo gegužės 1 dienos atsirado apie 3500 žmonių.

DELFI primena, kad pagal Vyriausybės nutarimą, nuo gegužės 1 d. kasos aparatus privalo naudoti asmenys, kurie prekiauja maisto produktais pastatuose ar patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse.

Kasos aparato neprivalo naudoti gyventojai, prekiaujantys nedideliame nuosavame sklype užaugintomis gėrybėmis.

Šie gyventojai prekybos vietoje turi turėti dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą, ir asmens dokumentą.

Vyriausybė, įpareigojusi turgaus prekeivius dirbti su kasos aparatais, šiemet tikisi papildomai surinkti apie 60 mln. Lt mokesčių.

Tiems, kurie kasos aparatus įsigijo iki gegužės, kompensuojama 100 proc. jų kainos, jei jie ne brangesni nei 1 tūkst. Lt, nuo gegužės 1 d. iki gruodžio jiems kompensuojama 50 proc. įrenginio kainos.

Už prekybą be kasos aparato numatyta 500 Lt-1000 Lt bauda, už kasos aparato kvito neišdavimą – įspėjimas arba 100 Lt-200 Lt bauda, o už gautų pajamų neapskaitymą – 200 Lt-500 Lt bauda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją