Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas trečiadienį sakė, kad "euras nėra tas dalykas, dėl kurio būtų verta žudytis". Latvijos banko prezidentas Ilmaras Rimševičius taip pat neseniai teigė, kad euras neturi būti įvestas "bet kokia kaina".

Anksčiau Lietuva ir Latvija žadėjo pasekti Estijos pavyzdžiu. Pastaroji eurą įsivedė šiemet. Anot "Bloomberg", šalių retorika keičiasi ir jos gali neįsivesti euro 2014-aisiais, nes euro regionas kovoja su skolų krize.

„Retorika pasikeitė, jau nebekalbama apie uždavinius. Tikimės, kad šie pokyčiai neturės įtakos biudžeto planavimui. Kai euro įsivedimas nėra skubus uždavinys, sumažėja paskata mažinti deficitą", - sakė ''DnB Nord'' ekonomistė Jekaterina Rojaka.

Kitos galimos euro zonos narės taip pat pakeitė savo retoriką. Lenkija, Čekija ir Vengrija sulėtino pasirengimą įsivesti eurą, nes didėja išlaidos padidinti finansinę paramą tokioms šalims kaip Graikija.

Kad prisijungtų prie euro zonos, šalys turi įgyvendinti Mastrichto kriterijus dėl infliacijos, biudžeto deficito, ilgalaikių palūkanų normų ir valiutos kurso stabilumo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją