Dėl antrojo akcijų paketo galėtų varžytis dujas išgaunančios Rusijos įmonės "Gazprom" arba "Itera", kurioms planuojama pasiūlyti 25 proc. "Lietuvos dujų" akcijų, o dėl likusios 8-9 proc. akcijų dalies kovotų Lietuvoje veikiančios įmonės - dujomis prekiaujančios bendrovės "Stella Vitae", "Itera Lietuva" bei didžiausias Lietuvos gamtinių dujų vartotojas - Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovė "Achema".

Tuo tarpu prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė tvirtino, kad sutarta tik dėl paketo Vakarų investuotojui ir pagrindiniam dujų tiekėjui Lietuvai - Rusijos koncernui "Gazprom".

"Sutarta, kad Vakarų investuotojui bus parduota 34 proc. akcijų, pagrindiniam dujų tiekėjui - šiuo atveju "Gazprom" - 25 proc., o dėl likusios dalies - kiek liks valstybei ir kiek bus parduota Lietuvos investuotojams, Vyriausybė įsipareigojo pateikti nuomonę artimiausiu metu", - sakė V.Gaižauskaitė.

Tuo tarpu Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos prezidentas Rimandas Stonys BNS sakė, kad jeigu Vyriausybė pasirinks A.Brazausko nurodytą modelį, korporacija tikriausiai nedalyvaus "Lietuvos dujų" privatizavime. Korporacija dalyvauja dujomis prekiaujančių bendrovių "Stella Vitae" ir "Itera Lietuva" valdyme.

"Mūsų netenkina toks akcijų procentas, be to, kita vertus, negalima pastatyti į vieną gretą rungtis mūsų, dujų tiekėjų, ir vartotojų. Manome, kad esant tokioms žaidimo taisyklėms mes konkurse nedalyvausime", - BNS sakė R.Stonys.

Galutinį sprendimą, pasak susitikime prezidentūroje dalyvavusio ūkio ministro Petro Čėsnos, Vyriausybė ketina priimti po pusantros savaitės.

Anot P.Čėsnos, tarptautiname strateginio investuotojo konkurse turėtų būti nemaža konkurencija - "Lietuvos dujų" privatizavimu domėjosi Prancūzijos "Gaz de France", Vokietijos "Ruhrgas" ir RWE bei Belgijos dujų koncernai.

Premjero nuomone, jo nurodytas privatizavimo modelis būtų panašus į Latvijos ir Estijos dujų įmonių pardavimo principus. Šiose šalyse strateginis investuotojas ir dujų tiekėjas su partneriais valdo po maždaug vienodą akcijų paketą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją