2010 m. kompanijos išlaidos šiame sektoriuje buvo didesnės, nei 70 mlrd. dolerių (164,7 mlrd. Lt). Specialistų nuomone, to priežastis – beprecedentis žaliavos kainų padidėjimas, spekuliacijos rinkoje ir gamtos anomalijos. Kava gali dar labiau pabrangti.

Kainų kilimą sieja ne tik su beprecedenčiu žaliavos pabrangimu. Vienas iš „Neste“ vadovų dėl kavos brangimo kaltina spekuliacijas rinkoje, gamtos anomalijas ir netgi padidėjusias išlaidas žemdirbystei.

Kava gali brangti kelerius metus, trečiadienį rašoma „The Wall Street Journal“. Pavyzdžiui, Etiopijoje ir Kolumbijoje auginamų „Arabica“ rūšies pupelių kava 2010 m. pabrango 72 proc.

„Sprendžiant iš ateities sandorių, nuo 2009 m. iki 2010 m. birželio kavos kainos buvo stabilios – apie 130 – 150 dolerių (306 – 353 Lt) už 60 kilogramų maišą (tarptautinis kavos svėrimo matas). Nuo 2010 m. birželio iki 2011 m. gegužės kainos padidėjo beveik tris kartus, paskui nuo 311 dolerių (732 Lt) atpigo iki 216 dolerių (508 Lt). Dabartinė kaina atspindi žemutinę naujos tendencijos ribą, todėl vėl galima laukti pabrangimo. Ši prognozė remiasi objektyviais duomenimis“, – teigia įmonės „Infina“ ekspertai.

Kavos kainos kyla ne tik dėl spekuliacijų, bet ir dėl gamtos anomalijų. Sinoptikai sako, kad nuo 1980 m. vidutinė temperatūra kai kuriuose regionuose, kuriuose auginama kava, ypač Brazilijoje, padidėjo 1,5 – 3 laipsniais, o tropinių liūčių padaugėjo ketvirtadaliu. Tai neigimai paveikė derlių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją