Ekonomistas Virgilijus Rutkauskas sako, kad palūkanos greičiausiai didėja dėl pabrangusio tarpbankinio skolinimosi, tačiau didelio jų šuolio jis neprognozuoja.

Gegužės pabaigoje mažiausiai SEB banke didintos indėlių litais palūkanos – už šešių-devynių mėnesių ir 1-5 metų trukmės indėlius mokama 0,1-0,4 proc. daugiau. Po padidėjimo už šiuos indėlius galima gauti 0,2-3 proc. metines palūkanas.

Bankas nekeičia indėlių palūkanų litais, kurių trukmė 4-5 ir 10-11 mėnesių.

Terminuotųjų indėlių eurais palūkanos padidėjo 0,1–1,2 proc. punkto ir šiuo metu yra 0,2-3 proc.

Palūkanų dydis priklauso nuo indėlio trukmės.

SEB bankas praneša indėlių palūkanas keičia atsižvelgdamas į tendencijas šalies ir pasaulio rinkose.

Šiaulių bankas gegužės pradžioje 0,2 proc. iki 2,3 proc. padidino palūkanas už metams įneštą terminuotą indėlį eurais ir iki 2 proc. išaugo palūkanos už metinį Kaupiamąjį indėlių eurais. Tiek pat auga ir už Vaiko indėlį eurais mokamos palūkanos, kurios dabar sudaro 2,6 proc.

Kai kurie šalies bankai dėl gyventojų santaupų konkuruoja ne keldami indėlių palūkanas, o siūlydami laimėti prizų. Pavyzdžiui, Ūkio bankas indėlininkus vilioja siūlydamas laimėti aukso lydinį.

Didesnio nei 0,5 proc. augimo nemato

Lietuvos banko Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriaus ekonomistas V. Rutkauskas sako, kad kol indėlių statistikoje palūkanų didėjimo kol kas nematyti.

Tačiau toks bankų elgesys esą yra logiškas dėl didėjančių tarpbankinių palūkanų normų. Balandį Europos centrinis bankas 0,25 proc. Iki 1,25 proc. padidino bazinę palūkanų normą, paskui ją seka ir lietuviškos tarpbankinės palūkanos VILIBOR.

„Indėlių palūkanas bankai po truputį pradeda didinti dėl to, kad brangsta skolinimas tarpbankinėje rinkoje, nes Europos centrinis bankas daugiau nei mėnesį taiko aukštesnes bazines palūkanų normas, už kurias bankai skolinasi euro zonos tarpbankinėje rinkoje. Pabrangus tarpbankiniam skolinimuisi, kaip alternatyva yra indėliai, o didėjant konkurencijai dėl jų pritraukimo, automatiškai kyla palūkanos“, – komentavo jis.

Dar viena priežastis, kodėl gali didėti indėlių eurais palūkanos – bankai nori subalansuoti išdalintų paskolų ir sukauptų indėlių valiutas. Šiuo metu Lietuvoje didžioji dalis paskolų išduota eurais, o daugiausiai indėlių priimama litais.

„Galbūt kai kuriems bankams savo turimas pozicijas reikia suderinti, kad turėtų daugiau mažiau subalansuotą turtą ir įsipareigojimus valiuta“, – sakė V. Rutkauskas.

Ekonomistas didelio indėlių palūkanų šuolio neprognozuoja: „Tikrai nemanau, kad bus didelis palūkanų augimas, nes skolinimas stipriai neatsigauna. Palūkanos už indėlius yra istorinėse žemumose, matyt, 0,5 proc. punkto galime tikėtis, kad padidės“.

Lietuviai yra konservatyvūs ir didžiausiai savo santaupas laiko terminuotuose indėliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją