Specialistai tokius „tyrimus“ vadina akių dūmimu, teigdami, kad vandens kokybė tiriama daug sudėtingesniais metodais, nei tai daro prekybos agentai.

Tirti siūlė įkyriai

Prekybos agentai atkreipė į save dėmesį, pradėję skambinėti į mobilųjį telefoną vienai klaipėdietei. „Norėtume ištirti jūsų geriamą vandenį“, - neprisistačiusi pradėjo siūlyti moteris. Paklausta, iš kur gavo mobilaus telefono numerį, ji paminėjo pažįstamo žmogaus pavardę.

„Tai kada mes galime pas jus atvykti? Kada jūs būnate namuose? Sakykite laiką, kada jums patogu, ir mes atvyksime. Jei ne ryt, tai gal - poryt ar po dviejų savaičių? Jums tikrai šie tyrimai bus įdomūs. Pamatysite, dar ir giminaičiams parekomenduosite vandenį išsitirti. Mes galime ir vėlyvu metu užsukti“, - neatlyžo „tyrėja“.

Sužinojusi, kad nei šią, nei kitą savaitę ji nėra laukiama, paskambino po dviejų savaičių ir vėl ėmė prašytis į svečius. Paprašyta prisistatyti tyrėja pasakė, kad yra amerikiečių firmos „Aqua filtras“ atstovė, vardu Danutė. Ji prisiekinėjo, kad tyrimai atliekami tik tam, kad žmonės gautų kuo daugiau informacijos apie geriamojo vandens kokybę ir poveikį žmogui.

„Pas mus vanduo yra toks prastas, kad norvegai, atvažiavę į Lietuvą, net žuvų juo nesiryžo nuplauti“, - telefonu skaitė paskaitą Danutė. Paklausta apie licencijas vandens tyrimui, ji tik paskubomis atsakė, kad jas turi. Moteris žadėjo, kad tyrimai bus atliekami nemokamai. Sakė, tyrimais visi taip domisi, kad nespėja jų atlikti. „Mes tiriame vandenį ne tik Klaipėdoje, bet ir Plungėje, Šilutėje, Kretingoje, Palangoje“, - vardino Danutė.

Nuosėdos išgąsdino

Klaipėdos ekonominės policijos duomenimis, firmų, tokiu būdu siūlančių įsigyti vandens filtrus, uostamiestyje yra apie penkias. Kol kas gyventojai policijai šiomis firmomis nesiskundė, tačiau panašu, kad filtrai buvo įsiūlyti ne vienam. Prekybos agentai nesirenka aukų. Akis bandyta apdumti ir uostamiestyje pagarsėjusiems prokurorams, ir valstybinėse įstaigose dirbantiems laboratorijų, kuriose tiriamas vanduo, darbuotojams.

Viena moteris vandenį siūliusius ištirti prekybos agentus į namus įsileido tik todėl, kad juos palaikė moksliniais darbuotojais. „Kai paklausiau, iš kur gavo mano telefoną, man pasakė, kad jį davė vienos iš tiesų vandens tyrimus atliekančios įstaigos darbuotojas, kurį pažinojau“, - sakė moteris.

Vandenį tirti atėjo pusamžė moteris ir jaunas vyras. Šeimininkai davė ištirti vandentiekio, iš Dituvos sodo parsivežtą ir pirktą šaltinio vandenį. Elektrolizės būdu tirtame vandenyje išsiskyrė žalsvos nuosėdos, kurios po kiek laiko parudavo.

„Tyrimai parodė, kad daugiausiai nuosėdų yra šaltinio vandenyje, o švariausias buvo iš Dituvos sodų atsivežtas vanduo. Viskas atrodė taip įtikinamai, kad mudu su vyru išties sunerimome, pamatę, kokį baisų vandenį vartojame“, - prisiminė „tyrėjus“ įsileidusi moteris.

Svečiai paprašė duoti ir kitų draugų bei pažįstamų, geriau labiau išsilavinusių, telefonus, kad ir šie pamatytų, kokį vandenį geria. Tai, kad susidūrė su prekybos agentais, moteris suprato tik tada, kai šie pasiūlė įsigyti jų prekiaujamus brangius vandens filtrus.

Įmeta į vandenį?

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro pavaduotojas laboratorijų reikalams Rimantas Giedraitis sakė, kad skaidrumas nebūtinai įrodo gerą vandens kokybę. Skaidrus vanduo taip pat gali būti užterštas, pavyzdžiui, nitratais, o nuosėdos paprastai susidaro dėl geležies ir mangano. „Klaipėdos vandentiekių vandens kokybė šiuo metu atitinka visas higienos normas. Vandentiekių vandenyje problemų dėl geležies nėra, gal tik daugoka fluoro, kietinančio vandenį“, - sakė R.Giedraitis.

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ geriamo vandens tyrimo laboratorijos vedėja Irena Getautienė sakė, kad jos bendradarbiams prekybos agentai taip pat siūlė „ištirti“ vandenį. Kai žmonės prekeivių „tirtą“ vandenį nunešė į laboratoriją, paaiškėjo, kad jame buvo neįtikėtinai daug geležies. Gali būti, jog prekybos agentai dirbtinai padidina geležies kiekį vandenyje, kad susidarytų nuosėdos, ir tokiais fokusais mulkina klientus.

Oficialius geriamojo vandens tyrimus uostamiestyje atlieka Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Visuomenės sveikatos centras ir bendrovė „Klaipėdos vanduo“. Visos laboratorijos turi būti atestuotos arba akredituotos, o tyrimo metodai - įteisinti.