Šią savaitę trys atsakingi komitetai pritarė socialinių reikalų sistemos pertvarkos gairėms.
Ir nors dabar jau į viso Seimo rankas atiduotame dokumente nėra konkrečių datų ir skaičiavimų, tikimasi, kad jis privers Vyriausybę greičiau parengti įstatymų projektus su konkrečiais reformos žingsniais, dėl kurių jau beveik dvejus metus tik diskutuojama.

„Nuoširdžiai tikiu, kad platus politinis susitarimas leis per artimiausias kelias savaites Seime jau priimti sprendimus dėl pertvarkos gairių. Tai reiškia, kad bus nuspręsta dėl pagrindinių principų ir krypčių, o tai leidžia nuo 2012 m. jau bent iš dalies pradėti reformos įgyvendinimą“, – sako Donatas Jankauskas, socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Tarp pirmųjų reformos žingsnių, kurie planuojami jau nuo kitų metų, – minimas ir laipsniškas pensinio amžiaus ilginimas, kad iki 2027-ųjų į pensiją ir vyrai, ir moterys jau išeitų 65 metų.
„Dėl šito bus diskusijų, viską parodys emigracijos lygis, koks nedarbas bus Lietuvoj. Jei jis bus sumažėjęs, be to, jeigu prasidės atsigavimas ir atsiras naujų darbo vietų, manau, į vasaros pabaigą bus didžiausias klyksmas: duokit darbo rankų, nes nėra lietuvių, galinčių dirbti. Tada galima galvot, kad galima daryti artimiausioje ateityje“, – sako Seimo Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas.

Gairėse įtvirtinta, kad ir ateityje Lietuvos pensijų sistemoje svarbesnė bus „Sodra“, o ne privatūs pensijų fondai. Be to, neplanuojama įvykdyti pažadų socialinio draudimo mokesčio pervedimus į privačius pensijų fondus grąžinti į prieškrizinį 5,5 proc. lygį.

„Vyriausybės siūlymas yra pervedinėti į antrą pakopą 2 proc., kitais 2 proc. žmogus galėtų draustis pats – jei jis ryžtųsi papildomoms įmokoms, valstybė dar 2 proc. jam primokėtų. Gal šitas procesas bus pakoreguotas, kaip ir siūloma gairėse, – atsižvelgiant į auginamų vaikų skaičių, kad skatintume gimstamumą“, – teigia Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.
Vyriausybė ir parlamentarai svarsto ir galimybę leisti „pabėgti“ iš privačių pensijų fondų atgal į „Sodrą“. Dabar tokios galimybės nėra.

„Svarstoma sudaryti galimybę daliai žmonių grįžti į socialinį draudimą, bet nepaimant lėšų, kurios jau sukauptos pensijų fonde. Nešiojimas tų pinigų jau neįmanomas – per daug sudėtingas. Išeiti gali, bet pinigėliai liks“, – sako A. Sysas.

Opozicija negarantuoja, kad ir dėl gairių, kuriose konkretumo mažiau, Seimas sutars, nors atsakingi komitetai sutarė. Valdantieji užsimena, kad jei opozicijos palaikymo nebus, šioje Seimo kadencijoje, kurios liko pusantrų metų, pensijų reforma gali ir neprasidėti.