Halės turguje, priešingai nei antradienį, jau dirbo visi šviežios mėsos pardavėjai, kiek gausesnės buvo ir rūkytų mėsos gaminių prekiautojų gretos.

Kalvarijų turgus atrodė gerokai tuštesnis. Nors šviežios mėsos paviljonas jau nebebuvo visiškai tuščias, čia prekiavo keletas pardavėjų, tačiau pirkėjų klausimų tai sukėlė.

„Reikia kasos aparatų, todėl jų nėra“, – liūdnai klausė pirkėja dirbančio pardavėjo. Tiesa, atėjusieji į darbą išlošė – prie jų rikiuojasi eilutės norinčių apsipirkti.

Nedirbančių pardavėjų vitrinos pirkėjus pasitiko vietoj mėsos išdėliotais plakatėliais, keikiančiais valdžią.

Rūkytos mėsos paviljonas, antradienį buvęs puspilnis, penktadienį jau buvo gausiau apkrautas kumpeliais ir dešromis. Tačiau maždaug trečdalis jo pardavėjų vis dar nesirodė savo darbo vietose.

Tiesa, abiejuose turguose dauguma pardavėjų dirbo be kasos aparatų.

Z.Sorokienė: dirba įmonių žmonės

Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė sako,kad šiuo metu turgavietėse daugiausia dirba įmonių samdyti asmenys. Turinčiųjų verslo liudijimų – beveik nėra. Kalvarijų turgavietėje tokių dirba tik du, Halės turguje – trys žmonės, Klaipėdoje – nei vieno. Likę daugiau nei tūkstantis verslo liudijimų savininkų savo verslo liudijimų pratęsti neketina ir į darbą turguje negrįš.

„Per turgavietes važinėja įmonių vadybininkai ir siūlo samdyti čia dirbančius žmones. Verslo liudijimus turinčių žmonių tuoj neliks turguose. Įmonės užimtų turgaviečių rinką. Dalis žmonių, neturėdami kitos išeities, jie tikrai išeis dirbti pagal samdomus santykius“, - dėl smulkaus verslo ateities nuogąstauja Z. Sorokienė

DELFI primena, kad pagal Vyriausybės nutarimą, nuo gegužės 1 d. kasos aparatus privalo naudoti asmenys, kurie prekiauja maisto produktais pastatuose ar patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse.

Kasos aparato neprivalo naudoti gyventojai, prekiaujantys nedideliame nuosavame sklype užaugintomis gėrybėmis.

Šie gyventojai prekybos vietoje turi turėti dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą, ir asmens dokumentą.

Vyriausybė, įpareigojusi turgaus prekeivius dirbti su kasos aparatais, šiemet tikisi papildomai surinkti apie 60 mln. Lt mokesčių.

Tiems, kurie kasos aparatus įsigijo iki gegužės, kompensuojama 100 proc. jų kainos, jei jie ne brangesni nei 1 tūkst. Lt, nuo gegužės 1 d. iki gruodžio jiems kompensuojama 50 proc. įrenginio kainos.

Už prekybą be kasos aparato numatyta 500 Lt-1000 Lt bauda, už kasos aparato kvito neišdavimą – įspėjimas arba 100 Lt-200 Lt bauda, o už gautų pajamų neapskaitymą – 200 Lt-500 Lt bauda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)