2008 m. Laisvės nuo mokesčių diena buvo gegužės 30 d., 2009 m. – gegužės 23 d.

„Jeigu žmogus kasdien dirba nuo 8 val. ryto ir iki 5 val. vakaro, o pietauja nuo 12 iki 13 val., tuomet pirmąsias tris valandas jis dirba mokesčiams ir tik 10:44 ryto jis pradeda dirbti sau. Vadinasi, daugiau negu trečdalį savo produktyvaus laiko kiekvienas mokesčių mokėtojas skiria uždirbti mokesčiams. Daugiausiai dirbame tam, kad sumokėtume „Sodros“ ir sveikatos draudimo įmokas – tam žmogus dirba 45 dienas metuose arba, žvelgiant padieniui, šioms įmokoms sumokėti triūsia pirmąją valandą kiekvieną darbo dieną. Antroje vietoje yra PVM – šiam mokesčiui sumokėti dirbame 36 dienas arba po 47 minutes kasdien“, - komentuoja Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva.

MokestisKiek dienų metuose dirbame jam sumokėtiKiek minučių kiekvieną darbo dieną dirbame jam sumokėti
„Sodros“ ir sveikatos draudimo įmokos4560
Pridėtinės vertės mokestis3647
Gyventojų pajamų mokestis1621
Akcizai1520
Pelno mokestis57
Kiti mokesčiai78
Iš viso124163

LLRI duom.

Mokesčių mokėtojams rūpi, kur išleidžiami jų sumokėti mokesčiai. Ekspertės teigimu, didžiausia mokesčiams sumokėti dirbamo laiko dalis skiriama socialinei apsaugai. „Vidutinis mokesčių mokėtojas net 50 dienų dirba tam, kad būtų mokamos pensijos ir įvairios pašalpos. 19 dienų triūsiama švietimui finansuoti, 16 dienų – sveikatos apsaugai. Palūkanoms už valstybės skolą sumokėti tarnaujame net 7 dienas, o tai yra daugiau negu dirbame policijai ir teismams išlaikyti (5 dienos). Biurokratiniam aparatui išlaikyti dirbame 5 dienas, įmokoms į Europos Sąjungos biudžetą – 4 dienas“, - apžvelgia ekspertė.

Išlaidų sritisKiek dienų metuose dirbame sričiai išlaikytiKiek minučių kiekvieną darbo dieną dirbame sričiai išlaikyti
Socialinė apsauga5065
Švietimas1925
Sveikatos apsauga1621
Ekonomika811
Valstybės skolos valdymas79
Bendrosios valstybės paslaugos57
Viešoji tvarka ir visuomenės apsauga57
Įmokos į ES biudžetą45
Gynyba45
Poilsis, kultūra ir religija34
Aplinkos apsauga23
Būstas ir komunalinis ūkis11
IŠ VISO124163

LLRI duom.

Kitose šalyse taip pat skaičiuojama Laisvės nuo mokesčių diena. Didžiojoje Britanijoje ši diena šįmet išauš gegužės 30 d. Jungtinėse Amerikos Valstijose ši simbolinė diena jau buvo pažymėta balandžio 12 d., tačiau net 42 dienas šios šalies viešasis sektorius veiks skolon ir Laisvės nuo valdžios išlaidų diena ateis tik gegužės 23 d. Bulgarijoje Laisvė nuo mokesčių – diena anksčiau nei Lietuvoje, gegužės 4 d., o Laisvės nuo išlaidų diena ateis gegužės 13 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją