Naujausiame Vilniuje Sostinės turguje dirbo keletas rūkytos ir šviežios mėsos pardavėjų. Turgaus vedėja Svetlana Bulanova DELFI sakė, kad dalis prekybininkų antradienio rytą ruošiasi įsigyti kasos aparatus ir tvarkosi dokumentus, o dalis svarsto, ar apskritai likti dirbti turguje.

„Aš ne pirmus metus dirbu šiame versle ir esu įsitikinusi, kad turguje negalima dirbti su kasos aparatais. Va, žiūrėkite, kiek gi tas pieno produktų pardavėjas gali uždirbti? Į turgų ateina labai daug skurdžių žmonių, kurie prašo pavalgyti, – kalbėjo turgaus vedėja. – Valdžia turi įsiklausyti į žmones ir peržiūrėti sprendimą. Dabar turguose visiškas chaosas. Juk ir taip pusė Lietuvos išvažiavo, liko tik pensininkai“.

Moters teigimu, trečiadienį pardavėjų būrys turguje bus gausesnis, bet didžiausią jų dalį sudarys įmonių samdyti darbuotojai, kurie ant stalų turės ir kasos aparatus.

„O patentininkai nežinau, ką darys, jie dar svarsto. Juk žmonės praranda darbo vietas“, – sakė Svetlana.

Keletas šiame turguje vis dėlto dirbusių pardavėjų kasos aparatų neturėjo.

„Aš dar nepradėjau dirbti, bet nebijau dirbti be kasos aparato“, – apie 9 val. ryto DELFI sakė rūkytus mėsos gaminius pardavinėjanti moteris.

Pardavėjai yra, bet prekystaliai tušti

Tuo metu Kalvarijų turguje vaizdas dar niūresnis. Didžiuliame šviežios mėsos skyriuje dirba vos vienas pardavėjas, rūkytos mėsos paviljone be produktų stovėjo daugiau nei pusė šaldytuvų.

Iš prekiaujančių rūkyta mėsa, kasos aparatus turėjo mažesnė dalis. Kadangi prekybininkų mėsa nedaug, prie jų driekėsi klientų eilės.

Tuščiame šviežios mėsos skyriuje būriavosi antradienį nedirbti nusprendę protestuojantys pardavėjai. Kai kurie jų vietoj mėsos šaldytuvuose buvo pasidėję plakatus, kuriuose piktinosi Vyriausybės sprendimu.

Juos aplankiusi Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė žadėjo kovoti, kad pakeistų Vyriausybės sprendimą. Anot jos, jau formuojama grupė žmonių, prieš Lietuvos ministrų kabineto nutarimą mitinguosiančių Briuselyje.

Kartu su visais nedirbusi pardavėja DELFI sakė nežinanti, kada vėl stos už prekystalio.

„Kaip visi, taip ir mes. Net neįsivaizduoju. Nežinau, iš ko gyvensiu. Gal iš 200 Lt invalidumo”, - kalbėjo moteris.

Pirkėjų nuomonės nesutampa

Pirkėjai stebisi, kas vyksta šviežios mėsos skyriuje. Į jį užsukęs vyresnio amžiaus pirkėjas Rimantas DELFI sakė palaikantis Vyriausybės sprendimą ir džiaugdamasis rodė pirmąjį čekį.

„Greičiau reikia diegti kasos aparatus, va, jau pirkau šaltieną kitame paviljone ir gavau pirmą čekį. Man kaip pirkėjui yra tikrai geriau. Čia gi mafija dirba, žiūrėkite, kiek jai (Z.Sorokienei – DELFI) sumoka, kad ji čia plepa. Turi būti tvarka, dabar veža neapskaitytą mėsą. Iš Lenkijos varo mėsą, daro mafiją, čia ne eiliniai žmogeliai daro, šitie visi yra samdyti“, – savo nuomonę dėstė vilnietis.

Tokios pirkėjo kalbos papiktino Kalvarijų turgaus administracijos direktorę Genovaitę Meilūnienę.

„Atsiranda tokių protingų. Kodėl tuomet visame pasaulyje nėra kasos aparatų? Pasakykite, kur jie yra. Konkrečiai pasakykite, kur yra kasos aparatai Anglijoje, Vokietijoje? Čia yra turgus, o ne „Maxima“. Kodėl tuomet Latvijoje panaikino sprendimą? (...) Galima pagalvoti, kad čia nebuvo apskaitos. Keturiolika žurnalų veda laboratorija, visą gautą mėsą užregistruoja“, – į pirkėjo žodžius reagavo viena turgaus vadovių.

Ji sakė, kad maždaug pusė mėsos pardavėjų ketina pasitraukti iš turgaus.

„Yra tokių pardavėjų, kurie žada tikrai išeiti, bet yra ir tokių, kurie planuoja dirbti. Nėra kitos išeities. Kai kurie jau yra nusipirkę kasos aparatus, va, šviežios mėsos skyriuje dirba įmonė. Bet jau buvo spėjęs sugesti tas aparatas. Yra senyvo amžiaus žmonių, yra 82-ejų pardavėjas, labai geras specialistas, bet jam bus labai sunku išmokti“, – kiek vėliau žurnalistams prekiautojų nuotaikas komentavo G. Meilūnienė.

Rūkytos mėsos paviljone su kasos aparatu dirbanti pardavėja DELFI sakė įrenginį už beveik 400 Lt išsinuomojusi pusei metų.

„Padirbsiu keletą mėnesių ir žiūrėsiu. Prekyba labai sumažėjusi, turbūt nieko neišeis. O dar viskas pabrangs 20 proc.“, – kalbėjo moteris.

Nors prie jos driekėsi klientų eilutė, pirkėjai čekių neprašė. Laukiantys savo eilės skirtingai vertino Vyriausybės sprendimą.

„Aš manau, kad labai teisingai. Dabar nematai nei ką sveria, nei kaip skaičiuoja. Jie ir bijo, kad dabar negalės nusukti“, – DELFI sakė 40-metė Janina.

Tačiau už jos stovėjusi pensininkė Antanina kategoriškai nepritarė kasos aparatams turguje.

„Jie nori nuo biednų žmonių nusukti. Aišku, kad negeras sprendimas, nes viskas pabrangs. Netikiu aš ir tom kompensacijom. Dar laukiu 4 tūkst. nekompensuotos pensijos, kurią iš manęs atėmė prieš daugiau nei dešimt metų kaip iš dirbančio pensininko. Ir dabar dar sumažino pensiją“, – piktinosi moteris.

Gresia baudos

DELFI primena, kad pagal Vyriausybės nutarimą, nuo gegužės 1 d. kasos aparatus privalo naudoti asmenys, kurie prekiauja maisto produktais pastatuose ar patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, autoparduotuvėse.

Kasos aparato neprivalo naudoti gyventojai, prekiaujantys nedideliame nuosavame sklype užaugintomis gėrybėmis.

Šie gyventojai prekybos vietoje turi turėti dokumentus, patvirtinančius žemės valdymą arba naudojimą, ir asmens dokumentą.

Vyriausybė, įpareigojusi turgaus prekeivius dirbti su kasos aparatais, šiemet tikisi papildomai surinkti apie 60 mln. Lt mokesčių.
Tiems, kurie kasos aparatus įsigijo iki gegužės, kompensuojama 100 proc. jų kainos, jei jie ne brangesni nei 1 tūkst. Lt.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, kasos aparatams kompensacijų paprašė apie 1400 prekeivių, skaičiuojama, kad iš viso juos turėtų įsigyti apie 4 tūkst. žmonių.

Už prekybą be kasos aparato numatyta 500 Lt-1000 Lt bauda, už kasos aparato kvito neišdavimą – įspėjimas arba 100 Lt-200 Lt bauda, o už gautų pajamų neapskaitymą – 200 Lt-500 Lt bauda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją