SEB bankas monetų keitimo į popierinius litus paslaugos neteikia. "Klientams, kurie atsineša smulkių monetų, pasiūlome padėti pinigus į savo sąskaitas. Banko darbuotoja klientei, matyt, ir pasiūlė tai padaryti, - LŽ aiškino SEB banko grupės ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas. - Tačiau bankas monetas suskaičiuoja ir priima, nesvarbu, kokį kiekį ir kas jas atnešė: juridinis ar fizinis asmuo." Tuo metu "Swedbank" atstovas spaudai Saulius Abraškevičius LŽ aiškino, kad Biržuose neva įvyko nesusipratimas. Esą moteris buvusi nusiųsta į kasą, kur laukė daugiau žmonių, bet neva prie kasininkės ji pati laiku nepriėjo. "Jeigu klientė būtų palaukusi, jos atsineštos monetos būtų buvusios iškeistos", - LŽ pavėluotai apgailestavo "Swedbank" atstovas.

Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas Giedrius Romeika apgailestauja, kad vadinamieji balti centai yra visiškai nuvertėję. "Baltų centų žmonės nemėgsta, jie dabar labiau naudojami statybose. Graudu matyti vinimi pervertą Vytį, pritvirtintą prie šiferio lakšto ar plastiko gabalo kaip poveržlę. Keistokas jausmas apima. Bet tai rodo, kad šios monetos yra visiškai nuvertėjusios, pagarbos joms tikrai nėra. Panašiai buvo paskutiniais Sovietų Sąjungos metais, kai varinės kapeikos buvo labiau vertinamos kaip metalas nei kaip atsiskaitymo priemonė", - kalbėjo verslininkas.

Pinigų įstatymas nustato, kad Lietuvoje juridiniai ir fiziniai asmenys litus mokėjimams ir atsiskaitymams privalo priimti be apribojimų, o išimčių dėl monetų priėmimo kiekio nenumato. "Jeigu smulkių centų monetų neima pardavėjos, pirkėjams pirmiausia reikėtų pretenzijas pareikšti tos parduotuvės vadovams, nes pažeidžiamos pirkėjų teisės. Tai galima traktuoti ir kaip prekybos taisyklių nesilaikymą, o jų vykdymą kontroliuoja vietinės valdžios įstaigos", - LŽ komentavo Lietuvos banko spaudos atstovas Mindaugas Milieška.

Lietuvos bankas nemokamai keičia litų ir centų monetas į didesnių nominalų pinigus savo kasose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. "Keičiamų monetų kiekis ar suma neribojama. Tik gali tekti pastovėti eilutėje, jei tuo metu daugiau žmonių atsineštų didesnį monetų kiekį", - teigė M.Milieška.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją