R. Šarkinui priklausanti kompensacija prieš mokesčius siekė 122 tūkst. litų, R. Zabulienei – per 109 tūkst. litų.

„Buvusiai Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojai R. Zabulienei nustojus eiti pareigas vadovaujantis Lietuvos banko įstatymo 16 straipsnio 3 dalies nuostatomis buvo priskaičiuota 109 198,56 Lt išeitinė kompensacija. Visi mokesčiai apskaičiuoti ir sumokėti“, - sakoma Lietuvos banko DELFI atsiųstame laiške.

Tiek valdybos narių atlyginimai, tiek nuo jų priklausančios kompensacijos Seime įstatymu buvo sumažinti šį mėnesį, prie LB vairo stojus naujam vadovui Vitui Vasiliauskui.

Ramunė Zabulienė
Pakeitus įstatymą didžiausia išeitinų kompensacijų suma apribota iki 5 vidutinių mėnesinių atlyginimų (prieš tai jos dydis buvo ribojamas 6 vidutiniais mėnesiniais atlyginimais). Įstatymo nuostatos galioja naujiems valdybos nariams.

Kompensacijos mokamos dėl draudimų

Finansų ministerijos Finansų rinkų politikos departamento direktorė Eivilė Čipkutė sako, kad ir sunkmečiu išeitinių kompensacijų nebuvo atsisakyta, nes buvę valdybos nariai metus negali dirbti panašaus darbo, jei jis gali sukelti privačių ir viešųjų interesų konfliktą.

„Svarbu pažymėti, kad Lietuvos banko valdybos nariams 1 metus po pasitraukimo iš Lietuvos banko valdybos yra taikomi apribojimai dirbti su buvusiomis pareigomis susijusį darbą, nes tai gali sukelti interesų konfliktą. Tokie ribojimai apsunkina darbą Lietuvos banke baigusiems asmenims išnaudoti savo kompetenciją ir atitinkamai gauti atlygį už ją“, - sako E. Čipkutė.

Kitų kadencijos baigsis po poros metų

Iš viso Lietuvos banko valdybai priklauso penki žmonės: valdybos pirmininkas, du jo pavaduotojai ir du nariai.

Antrojo valdybos pirmininko pavaduotojo Dariaus Petrausko kadencija baigiasi 2013 m. gruodį, o valdybos narių Vaidievutčio Geralavičiaus ir Audriaus Misevičiaus – 2013 m. gegužę ir kovą.

Balandžio viduryje, pasibaigus trečiajai kadencijai, postą paliko ir daugiau nei 15 metų Lietuvos banko valdybos pirmininku buvęs R. Šarkinas. Į jo vietą sėdo teisininkas, buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas ir finansų viceministras V.Vasiliauskas.

Valdybos pirmininką prezidento teikimu penkerių metų kadencijai skiria Seimas, jo kadencijų skaičius neribojamas.

Tuo metu kitus valdybos narius, pagal maždaug prieš savaitę pakeistą įstatymą, 6 metams ne daugiau kaip dviem kadencijoms skiria prezidentas. Anksčiau valdybos narių, išskyrus pirmininko, kadencija buvo 9 metai.

Kartu su Lietuvos banko įstatymo pataisomis dėl valdybos narių kadencijos trukmės priimtas sprendimas ir dėl jų algų mažinimo.

Valdybos pirmininko alga nuo šiol bus penki o ne šeši vidutiniai finansų sektoriaus darbo užmokesčiai. Šiuo metu tai yra 19,7 tūkst. Lt prieš mokesčius. Senasis valdybos pirmininko atlyginimas – 27 tūkst. Lt.

Taip pat įstatyme numatyta, kad valdybos narių atlyginimai negali sudaryti daugiau nei 90 proc. pirmininko algos.

Anksčiau tokios nuostatos nebuvo, todėl, kaip pats R. Šarkinas savo atlyginimą nusirėžė perpus, valdybos nariai uždirbdavo daugiau nei jis – apie 18 tūkst. Lt prieš mokesčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją