Tiesa, Kaliningrado sritis turi nemažai problemų su kriminaliniais nusikaltimais, korupcija, kontrabanda.

Ketvirtadienį Vilniuje vykstančiame Lietuvos-Kaliningrado verslo forume Kaliningrado srities gubernatorius Nikolajus Cukanovas kvietė lietuvius investuoti jo srityje ir tvirtino, kad jos valdininkai nuožmiai kovoja su išsikerojusia korupcija.

„Kalbant apie korupciją, mes griežtai su tuo kovojime ir tą kovą tęsime. Ten, kur yra administraciniai barjerai, ten būna ir korupcija. Mes stengiamės panaikinti šiuos barjerus. Mūsų sritis sukūrė vieno langeliu principu veikiančią organizaciją, kurios tikslas sumažinti administracinius barjerus. Pavyzdžiui, norintis investuoti asmuo prieš šią komisiją apginti savo projektą ir jei ji jam pritaria, po dviejų-trijų mėnesių ta pati komisija jam jau įteikia visą paketą sutvarkytų reikiamų dokumentų“, – vėliau žurnalistams sakė jis.

Paklaustas, ar yra kokių nors naujienų prieš kelerius metus dingusio lietuvių verslininko Stanislovo Juciaus byloje, N. Cukanovas nieko konkretaus negalėjo pasakyti, tačiau žadėjo pranešti, kai tik bus naujienų.

Nikolajus Cukanovas
„Kaimynai turi palaikyti gerus, kaimyniškus, ekonomiškai naudingus, pragmatiškus santykius“, – sveikindamas forumo dalyvius sakė Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė.

Jis vylėsi, kad verslo kontaktai po šio forumo taps realiais kontraktais.

Daugiausiai – pramonės

Lietuvos pramonininkų konfederacijos generalinis direktorius Gediminas Rainys DELFI sakė, kad Kaliningrade dirbantys verslininkai jaučia gerėjančią situaciją.

„Šiandien forume ne vieną kartą nuskambėjo, kad vertinant per dešimtmetį, stipriai keičiasi mentalitetas, skiriamas pakankamai didelis dėmesys užsienio investicijų pritraukimui. Yra įvairių naujovių, pavyzdžiui, elektroniniai portalai, kuriuose nurodyti visi valstybinių institucijų prekių pirkimai, kuriuose galima dalyvauti“, – teigė jis.

G. Rainio teigimu, lietuvių verslininkams ši sritis natūraliai įdomi kaip kaimynė, taip pat juos vilioja pigesni energetiniai ištekliai, tačiau pagrindine priežastimi vis tiek lieka galimybė paprasčiau prekiauti su didžiule Rytų rinka.

„Pagrindinis veiksnys yra didelės Rytų rinkos. Nes tada yra tiesus išėjimas į Rusiją, Kazachstaną ir Baltarusiją. Įžengus į Kaliningradą turėtų baigtis biurokratinės procedūros produkcijos realizavimui didžiosiose rinkose. Pavyzdžiui, „Vičiūnai ir Ko“ pasakė, kad plečia savo gamybinius pajėgumus, tačiau net ir tai kartais nespėja paskui rinką“, – sakė jis.

Didžiausią dalį Lietuvos verslininkų Kaliningrade sudaro pramonės atstovai, ypač maisto perdirbėjai.

Gediminas Rainys
Paklaustas, ar verslininkų neatbaido S. Juciaus dingimo istorija, G. Rainys sakė, kad šis klausimas buvo užduotas ir forume, o jį ten dirbantys Lietuvos verslininkai atsakė: „Nepasakysiu, kad ten yra blogai. Ar ten yra gerai, tai yra kaip ir laimės suvokimas – kiekvienam savo“.

Tačiau, anot jo, buvo pabrėžta, kad per dešimtmetį investicijų klimatas gerokai pagerėjo.

G. Rainys kontrabanda, šešėlinė prekyba apsunkina ne tik valstybių biudžetų situaciją, bet ir su tuo nesusijusių verslininkų gyvenimą – griežtėja pasienio kontrolė, ilgos eilės prie sienos.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Kaliningrado sritis yra viena patraukliausių rinkų Lietuvos įmonių investicijoms. Lietuvos tiesioginės investicijos Kaliningrado srityje 2009 m. sudarė 176,4 mln. litų. Patraukliausios investicinės kryptys yra apdirbamoji pramonė, nekilnojamasis turtas, nuoma, didmeninė ir mažmeninė prekyba, transportas, sandėliavimas ryšiai.

Akivaizdu, kad norint dirbti Rusijoje, verslininkams privalu mokėti rusų kalbą, nes renginys vyko tik rusų kalba be vertimo.

Lietuvoje įvairūs verslo forumai su Baltarusija ir Rusija organizuojami kasmet. Šįkart renginyje dalyvavo keli šimtai Lietuvos ir Rusijos atstovų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)