Tokiu atveju NBG taptų vienu didžiausių PET gamintojų šiame regione. Šiuo metu bendrovė užima 3 proc. Europos PET rinkos.

Europoje PET pakuotė sudaro apie trečdalį visos pakuotės, o iš šiuo metu pasaulyje suvartojamų 10 mln. tonų PET gaminių Europai tenka 32 proc., Šiaurės Amerikai - 34 proc., Azijai - 23 proc.

NBG, pernai pasiekusi 330 mln. litų apyvartą, šiuo metu 65 proc. produkcijos tiekia Vakarų ir Vidurio Europos užsakovams, apie 30 proc. - Rusijai. NBG šiemet planuoja pasiekti 450 mln. litų apyvartą.

"Mūsų tikslas - toliau vertikaliai integruotis PET sektoriuje ir duoti impulsą jo perspektyvai. Pradėjome PET gamyklos statybą Čekijoje, o Bulgarijoje dėl to šiuo metu vyksta derybos su konkurentais, su kuriais galbūt susijungsime. Kitą mėnesį numatome paleisti gamyklą Samaros mieste Rusijoje. Jos produkcija jau turi klientų", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė NBG generalinis direktorius Arvydas Juozeliūnas.

Klaipėdoje PET žaliavos gamyklos statyba, jo teigimu, gali būti pradėta po mėnesio, jos įranga jau užsakyta. Naują įmonę planuojama paleisti 2005 metų pirmąjį pusmetį, ji per metus bus pajėgi pagaminti 154 tūkst. tonų PET žaliavos. Iš viso investicijos į "KLAI - PET" gamyklą sieks daugiau nei 300 mln. litų, joje dirbs apie 300 darbuotojų, dar apie 1000 darbo vietų bus sukurta statybų metu.

Pasak A. Juozeliūno, NBG Europoje yra konkurencinga, įsitvirtinti padeda ir bendra šios pakuotės augimo tendencija, nes ji išstumia kartono pakuotę sultims, skverbiasi į padažų, birių produktų rinką. Šiuo metu apie 65 proc. PET tenka vaisvandeniams ir kitiems gaiviesiems gėrimams.

NBG šiuo metu turi PET ruošinių įmones Lentvaryje, Sankt Peterburge ir Kijeve bei gamina daugiau nei 50 įvairių PET gaminių. Lietuvoje bendrovė užima apie 60 proc. šios rinkos, o pagrindinis jos konkurentas bei gana dažnai partneris yra antrasis PET gamintojas "Putokšnis", taip pat užsienio įmonės.

NBG produkcija eksportuojama į 15 šalių, apie 65 proc. klientų yra tarptautinių prekės ženklų alaus ir vaisvandenių gamintojai, iš jų "Coca Cola", "Švyturys-Utenos alus", "Rasa" ir kiti.

PET taros paklausa ir gamyba pasaulyje toliau sparčiai augs. "Prognozuojama, kad PET gaminių suvartojimas Europoje per artimiausius penkerius metus augs po 7-10 proc.", - sakė PET pramonės konsultantas, žurnalo PCI vadovas Andrew Noone'as (Endrius Nunas).

Anot jo, rinkos augimą paspartins ir naudotų PET butelių perdirbimas bei antrinis panaudojimas. Dabartinės technologijos leidžia iki 50 proc. perdirbtos masės vėl naudoti naujiems produktams. Europoje dabar per metus surenkama ir perdirbama daugiau kaip 612 tūkst. tonų PET taros.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją