Teisingumo ministras Remigijus Šimašius, atsakingas už pataisų parengimą, pabrėžia, kad pirmiausia siekiama pagerinti legalaus įsidarbinimo sąlygas ir tik šalia to didinti baudas už nelegalią veiką.

„Nesu represinių priemonių šalininkas, pirmiausia reikia gerinti legalaus įsidarbinimo sąlygas.(...) Tačiau jeigu yra nelegalus darbas, pažeidime dalyvauja dvi šalys. Dažnai šiandien yra darbuotojas tas, kuris inicijuoja nelegalų darbą, kad neprarastų bedarbio pašalpos ir kitų socialinių išmokų. Dar svarbiau yra tai, kad būtų supaprastintas sutarčių sudarymas, svarstoma, kad būtų galima „Sodrai“ pranešti telefonu apie sudarytą sutartį ir iš karto pradėti dirbti“, - po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė R. Šimašius. Jo vadovaujama ministerija daugiau detalių dėl planuojamų pakeitimų turi pateikti gegužę.

Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, šiuo metu svarstomų baudų dydis – nuo 500 iki 1000 litų darbuotojams. Darbdaviams baudų keisti neketinama, jie gali būti baudžiami iki 10 tūkst. litų už pirmąjį nusižengimą.

„Aptarta kaip griežtinti ir talkos darbus, kur kartais taip pat piktnaudžiaujama“, - sakė A. Kubilius.

Naujoji sistema veikiausiai paliestų ir nelegaliai dirbančias aukles, namų tvarkytojas, kitus užsiimančius smulkia veikla.

„Dėl auklių padėtis tokia, kad bus kuriama supaprastinto įdarbinimo sistema. Kryptis aiški – gerinti sąlygas, kad legaliai dirbti apsimokėtų. Kad žmogus, padirbęs tris dienas, neprarastų socialinių išmokų ir pan.“, - teigia ministras.

Anot jo, ruošiant pataisą ir numatant baudas, bus atsižvelgta į tai, ar darbuotojas nelegaliai dirbo prispaustas darbdavio, ar yra įvairių socialinių pašalpų gavėjas, ar registruotas Darbo biržoje, pagaliau ar pats pranešė Darbo inspekcijai apie nelegalų darbą.

Profsąjungos priešinasi

Artūras Černiauskas
Lietuvos Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas DELFI tvirtina, kad baudžiamas turėtų būti tik darbdavys. O darbuotojas, jei dirba nelegaliai ir gauna bedarbio pašalpą bei naudojasi bedarbiui priklausančiomis socialinėmis paslaugomis turi būti baudžiamas už sukčiavimą.

„Jei darbdavys pasiūlo dirbti tik nelegaliai, kodėl kaltas darbuotojas? Juk valgyti jis nori. Ne bausti jį reikėtų, o Vyriausybei keisti mokestinę politiką, kad minimalus atlyginimas būtų kuo mažiau apmokestinamas, tada ir darbdavys ir darbuotojas nebūtų motyvuoti dirbti nelegaliai. Juk nei vienas darbuotojas, turėdamas pasirinkimą, nesutiktų neturėti socialinių garantijų, jeigu nelaimingas atsitikimas darbe ar pan.“, - sako A. Černiauskas.

„(Mokestinės sistemos) pakeitimai yra svarstomi, bet tikslas yra vienas – padaryti, kad legaliai dirbti apsimokėtų“, - paklaustas apie profesinių sąjungų pasiūlymą sakė ministras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją