Kurortuose bus saugiau

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, Lietuvos pajūryje bus stengiamasi kiek užtikrinti poilsiautojų saugumą.

Prasidėjus vasaros sezonui čia iš visos šalies bus komandiruojamos papildomos pajėgos.

Palangoje viešąją tvarką padės užtikrinti 30 Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnų.

Neringoje budės 4 papildomi eismo priežiūros pareigūnų ekipažai.

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas Palangoje sudarys 25 pareigūnų mobilųjį būrį.

Laukia sugrįžtančių rusų

Nors nei Neringa, nei Palanga šią vasarą turistams pasiūlyti nieko nauja neketina, šių kurortų verslininkai vasaros sezoną pasitinka geromis nuotaikomis.

Kad artėjančią vasarą populiariausi šalies kurortai sulauks daugiau tautiečių bei turistų iš svečių šalių, sprendžiama pagal gerokai suaktyvėjusius užsakymus.

Anot turizmo informacijos specialistų, kambariai viešbučiuose bei privatūs būstai karščiausiam vasaros periodui – liepos ir rugpjūčio mėnesiams rezervuojami jau nuo kovo. O kai kurie užsakyti dar praėjusių metų pabaigoje – šių pradžioje.

"Krizė po truputį traukiasi, žmonės vis plačiau atveria pinigines, tad artėjant vasarai ir verslininkai, ir mes esame nusiteikę itin optimistiškai. Žinoma, prognozuoti sunku, tačiau tikimės, kad atostogautojų šiemet bus daugiau nei pernai", – kalbėjo Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Galbuogienė.

Kone labiausiai suaktyvėję ir jau dabar pasirūpinti apgyvendinimu skuba Rusijos bei Baltarusijos piliečiai. Manoma, kad jų šiemet Palangoje bus itin daug.

Praėjusią vasarą šių šalių piliečiai mieliau poilsiui rinkosi kaimynės Latvijos kurortus.

Nakvynė už tūkstančius litų

A.Galbuogienė pastebėjo, jog nemažai turistų vasarą į Palangą, kaip ir kasmet, turėtų atvykti iš Latvijos, Vokietijos, kitų Europos šalių.

Palangiškiai atkreipė dėmesį, jog vis labiau Palanga domisi ir turistai iš Azijos – kinai ir kiti tolimų šalių gyventojai. Tad tikimasi, kad atvyks poilsiautojų grupės ir iš šių kraštų.

Pašnekovė patikino, jog kone labiausiai pas mus išlaidauti linkę turistai iš Rusijos. Kai kurie už apartamentus ryžtasi pakloti itin įspūdingas sumas.

Jie mielai išleidžia ir po 2,5 tūkst. litų už nakvynę išsinuomodami prabangius kotedžus ar kai kuriuose viešbučiuose esančius karališkuosius apartamentus.

"Nors suma atrodo įspūdingai, tokių būstų poreikis yra. Teko girdėti, jog tokie butai ar apartamentai tušti neužsibūna", – tikino A.Galbuogienė.

Ji neslėpė, jog išsinuomoti šiuos būstus nori ne tik rusai. Pasitaiko ir turtingų lietuvių, kurie nakvynei taip pat nepagaili didelių sumų.

Pigiau – tik iš anksto

Pailsėti atvykę turistai Palangoje dažniausiai ieško būstų ar viešbučio kambarių, kainuojančių apie 150–200 litų už parą.

Tačiau vasaros įkarštyje daugeliui jų už nakvynę, kaip ir praėjusiais metais, šiemet vidutiniškai teks pakloti apie 200–300 litų.

"Norint normalaus viešbučio kambario ar buto, kuriame būtų visi patogumai, rasti pigiau vargu ar įmanoma. Žinoma, aš nekalbu apie "lovas" po 10 litų, kurios yra neaišku kur", – paaiškino specialistė.

Už 1–2 kambarių butą, kuriame galėtų apsistoti nuo dviejų iki keturių asmenų, taip pat tektų pasiryžti išleisti apie 200–300 litų.

Gerai paieškojus, įmanoma rasti ir apie 70–150 litų parai kainuojančių butų, tačiau dažniausiai jie būna atokiau nuo miesto centro, be patogumų arba itin prastai įrengti.

Norintieji vasaros piko metu apsigyventi pigiau, turėtų suskubti rezervuoti jau dabar. Vėliau, orams ėmus šilti, nuomos kainos ims kilti.

"Bobutėms" žada galą

Tiek Palangos verslininkai, tiek turizmo specialistai tvirtina, jog tokios pat apgyvendinimo paslaugų kainos buvo ir praėjusiais metais. Jų didinti kol kas neketinama.

"Turime džiaugtis, kad apskritai sulaukiame poilsiautojų. Daugelio mūsų tikslas – pritraukti kuo daugiau žmonių ilgesniam periodui. Su vienadieniais poilsiautojais pernelyg daug vargo", – kalbėjo kelis būstus šiame kurorte nuomojanti Regina Varanauskienė.

Moteris tvirtino, jog tiek ji, tiek kiti smulkieji verslininkai, teikiantys apgyvendinimo paslaugas, džiūgauja, jog miesto valdžia pagaliau nutarė išvaikyti pakelėse stoviniuojančius kambarių siūlytojus.

Nuo šios vasaros siūlyti būstų jie nebegalės. Bus įrengtas specialus turgelis, kur visi norintys išnuomoti būstus ar kambarius, galės juos siūlyti.

Manoma, kad taip bus kur kas patogiau ir poilsiautojams – jiems nebereikės būsto ieškoti Palangos prieigose.

"Tos pakelių bobutės mums daug klientų pavogdavo – siūlydavo kambarius už mažesnę kainą. Dabar joms galas, tad visi sąžiningi verslininkai galėsime lengviau atsikvėpti", – įsitikinusi R.Varanauskienė.

Kavinėse maistas pabrangs

Nors apgyvendinimo paslaugos Palangoje šį sezoną brangti neturėtų, tačiau gerokai plačiau atverti pinigines teks tiems, kurie mėgsta pramogauti kavinėse.

Užeigų savininkai tvirtina, kad šį sezoną jie bus priversti branginti patiekalus.

"Brangs neišvengiamai, kad ir kaip to daryti nenorėtume. Nuo praėjusios vasaros kone visi maisto produktai nemažai pabrango, tad mes nebeturime galimybių išlaikyti tų pačių kainų. Pasiekėme ribą", – neslėpė kelių kavinių savininkas Remigijus Lukoševičius.

Jis teigė, jog panašiomis nuotaikomis gyvena ir kitų maitinimo įstaigų savininkai. Tačiau, kiek tiksliai galėtų šoktelėti patiekalų kainos, verslininkas teigė kol kas nežinantis. R.Lukoševičiaus manymu, iki 20 proc.

Nidą jau okupavo vokiečiai

Optimistiškai nusiteikę ir neringiškiai – šią vasarą jie taip pat laukia turistų antplūdžio. Pirmieji čia poilsiauja jau dabar – šiomis dienomis į Nidą atvyko kelios turistų grupės iš Vokietijos.

Kur kas didesnis šurmulys čia jaučiamas ir savaitgaliais – jų praleisti atvyksta vis daugiau lietuvių.

"Kad ir koks būtų oras, nuotaikos geros, manome, jog laukia puikus sezonas. Kad poilsiautojų bus nemažai, galima spręsti pagal dabartinę situaciją – Nidoje sujudimas jau jaučiamas", – patikino Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" turizmo informacijos specialistė Neringa Matačiūnaitė.

Ji teigė, jog pastarosiomis dienomis sulaukiama vis daugiau poilsiautojų skambučių. Žmonės jau ieško, kur apsigyventi vasaros atostogų metu. Kai kurie būstus šiai vasarai rezervavo dar praėjusį rudenį.

Kainos nekis

N.Matačiūnaitė pabrėžė, jog didinti būsto nuomos kainų neringiškiai taip pat neketina.

"Kainos Neringoje beveik nebuvo kritusios. Taip pat niekada nepastebėjome, kad poilsiautojų būtų smarkiai sumažėję, tad ir šią vasarą niekas keistis neturėtų", – įsitikinusi ji.

Pašnekovės tvirtinimu, verslininkai šį sezoną neketina kelti nei apgyvendinimo, nei maitinimo paslaugų įkainių.

Viešbučių ir privačių būstų savininkai taip pat patikino, jog jei ne orų, tai bent jau žmonių gausos požiūriu laukia karštas sezonas. Užsakymų vasaros mėnesiams jie turi jau dabar.

Apsistoti šio kurorto viešbučiuose piko metu vidutiniškai atsieis apie 200–350 litų parai. Išsinuomoti būstą nakčiai čia, kaip ir pernai, bus įmanoma nuo 200 iki 500 litų.

Nors Neringa turistų vertinama kaip prestižinis kurortas, čia, priešingai nei Palangoje, itin brangių apartamentų nėra. Brangiausiai apsistoti parai čia kainuoja apie 1 tūkst. litų.