"Degalinių tinklus valdančios bendrovės derasi dėl pigesnio kuro importo iš rytinių kaimynių, ir per artimiausius porą mėnesių degalų importas iš Rusijos ar kitų rytinių kaimynių turėtų išaugti", - žada Lietuvos naftos produktų mažmeninės prekybos įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, iki tol galiojęs 15 proc. importo muitas šviesiems naftos produktams, įvežamiems iš trečiųjų šalių, sumažėjo iki 4,7 procento.

Tačiau, anot asociacijos vadovo, smulkieji importuotojai vengia įvežti didesnius kiekius, vengdami įsipareigojimo kaupti naftos produktų atsargas.

"Tam prireiktų įšaldyti nemažas lėšas, ir joms importas gali tapti dideliu galvos skausmu. Dėl šios priežasties vargu, ar artimiausiu laiku bus įvežami dideli kuro kiekiai", - abejojo M. Palijanskas.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus ekstremaliems atvejams turi būti sukaupta tiek naftos produktų atsargų, kad jų pakaktų ne mažiau kaip 90 dienų. Vyriausybė yra patvirtinusi, kad atsargas privalo kaupti įmonės, per metus pagaminančios ir realizuojančios šalyje, importuojančios ir išleidžiančios laisvai cirkuliuoti daugiau nei po 500 tonų naftos produktų.

Statistikos departamento duomenimis, per šių metų sausį - vasarį į Lietuvą buvo importuota benzino tik už 95,4 tūkst. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją