Sumažinti nedarbą – misija (ne)įmanoma

„Šiuo metu 280 tūkstančiai darbo neturinčių gyventojų, sudarančių 17 procentų visos šalies darbo jėgos, neturi galimybių džiaugtis atėjusio ekonominio pavasario spinduliais. Vienintelis būdas sumažinti ekonominio sunkmečio metu išaugusią bedarbių armiją yra naujų darbo vietų kūrimas, tačiau Lietuvos ekonomikai sunkiai sekasi vykdyti šį uždavinį: net ir esant teigiamam ekonomikos augimui 2010 metais dirbančiųjų skaičius Lietuvos ekonomikoje sumažėjo“, - apžvelgdamas ekonominę Lietuvos situaciją teigė ekonomistas.

Didžiausias išaugusio nedarbo kaltininkas yra statybų sektorius, kuriame darbuotojų skaičius per dvejus ekonominio nuosmukio metus sumažėjo kone per pusę, o tebesitęsiantis statybų sektoriaus nuosmukis lėmė tai, kad 2010 metais šis skaičius išliko istoriškai žemo lygio. Bendrą nedarbo lygį taip pat gerokai padidino dėl sumažėjusio vidaus vartojimo darbuotojų skaičių priverstas mažinti prekybos sektorius, tačiau nemaloniausią siurprizą pateikė sparčiai augantis pramonės sektorius, kuris 2010 metais toliau mažino darbuotojų skaičių ir bendroje „darbuotojų mažinimo įskaitoje“ aplenkė prekybos sektorių.

Verslo tendencijų tyrimo rezultatai rodo, kad pramonės sektoriaus įmonės artimiausiu metu neplanuoja pastebimai didinti darbuotojų skaičiaus, o didžiausią bedarbių skaičiaus mažinimo naštą prisiims paslaugų ir prekybos sektoriai. Įdomu tai, kad paslaugų sektoriaus įmonės jau 2010 metais sukūrė 32 tūkstančius naujų darbo vietų (daugiausiai transporto, informacinių technologijų ir aptarnavimo veiklose) ir tapo vieninteliu šalies ūkio sektoriumi mažinančiu gausias bedarbių gretas.

Tačiau paslaugų sektorius yra nepajėgus priglausti visų statybos ir pramonės sektoriuose darbus praradusių gyventojų tad tikėtina, kad artimiausiu metu didžiausias Lietuvos darbdavys bus ne Lietuvoje.

Struktūriniai Lietuvos darbo rinkos pokyčiai

Pasak banko analitiko, ekonominio nuosmukio metu išryškėjo struktūriniai Lietuvos darbo rinkos pokyčiai, kuriems būdingas mažėjantis gamybos sektoriaus ir augantis paslaugų sektoriaus darbuotojų skaičius. Nuo 2007 iki 2010 metų privačiame sektoriuje dirbančių darbuotojų skaičius sumažėjo 186 tūkst., iš kurių keturi dirbo gamybos ir tik vienas – paslaugų sektoriuje.

„Taigi keturi iš penkių darbą praradusių žmonių per krizę buvo iš gamybos sektoriaus. Tokie darbo rinkos pokyčiai lėmė, kad 2008 m. pabaigoje paslaugų sektorius tapo didžiausiu darbdaviu Lietuvoje. Būtent jis griežia pirmuoju smuiku ir artimiausiu metu nežada užleisti šios pozicijos: 2010 metais paslaugų sektoriaus darbuotojų padaugėjo 22 tūkst., o gamybos ir viešojo sektoriaus sumažėjo atitinkamai 17 ir 21 tūkst.. Bendrą gamybos sektoriaus darbuotojų sumažėjimą didele dalimi lėmė statybos sektoriaus nuosmukis, tačiau pramonės sektoriaus darbuotojų skaičius ekonominio nuosmukio metu taip pat ženkliai sumažėjo ir tapo mažiausias per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį“, - aiškino Ž. Mauricas.

Ekonomikos pakilimo laikotarpiu – 2001-2007 metais – privatus sektorius sukūrė 234 tūkst. naujų darbo vietų, tačiau atskirų ekonomikos sektorių indėlis, mažinant nedarbą, buvo nevienodas. Augant vidaus vartojimui ir plėtojantis prekybai, paslaugų sektorius sukūrė 179 tūkst. naujų darbo vietų aktyviai įdarbindamas į darbo rinką įsiliejančius aštuntojo dešimtmečio „demografinio sprogimo“ metu gimusius gyventojus. Gamybos sektorius (žemės ūkis, pramonė ir statyba) taip pat didino darbuotojų skaičių, tačiau ne taip sparčiai: per atitinkamą laikotarpį šis sektorius sukūrė 55 tūkstančius darbo vietų.

Savo „aukso amžių“ gyvenantis statybos sektorius aktyviausiai kūrė naujas darbo vietas perviliodamas modernėjančio ir vis mažiau darbo rankų reikalaujančio žemės ūkio sektoriaus darbuotojus bei priglausdamas po Sovietų Sąjungos subyrėjimo darbo netekusių pramonės darbuotojų dalį (nuo 1992 iki 1998 metų pramonės sektoriuje dirbančių darbuotojų skaičius sumažėjo nuo 400 iki 250 tūkstančių). Pramonės sektoriui sunkiai sekėsi kurti naujas darbo vietas: darbuotojų skaičius padidėjo vos 38 tūkst.

Atsigaunanti ekonomika dar nėra nedarbo mažėjimo garantas

Žygimantas Mauricas
Ž. Mauricas pabrėžė, kad nors ekonomika ir eksportas atsigauna, investicijos didėja, visi šie pokyčiai nebūtai lems nedarbo mažinimą. Anot jo, krizė darbo rinką nubloškė į 2001 m., o jos atsigavimą lems, ar investicijas pritrauks netradicinės didelę pridėtinę vertę duodančios pramonės šakos, tokios, kaip elektronika, chemijos, vaistų pramonė ir pan.

„Ekonominio pakilimo metu tradicinės (maisto, tekstilės ir medžio apdirbimo) pramonės šakos mažino arba tik nežymiai didino darbuotojų skaičių. Tokį šių sektorių įmonių elgesį lėmė auganti konkurencija tarptautinėse rinkose dėl kurios šios įmonės, siekdamos sumažinti gamybos kaštus, buvo priverstos arba modernizuoti savo gamybos procesus vis didesnę dalį darbo atiduodant į „robotų rankas“ arba iškelti gamybą į pigesnės darbo jėgos šalis.

Pavyzdžiui, tekstilės pramonėje dirbančių darbuotojų skaičius per dešimt metų sumažėjo daugiau negu du kartus, nes ši šaka neatlaikė augančios Azijos gamintojų konkurencijos. Darant prielaidą, kad Lietuvoje nekils antrasis luditų (mašinų ir robotų laužytojų) judėjimas, o Azijos šalys galės ir toliau laisvai eksportuoti savo gaminius į Europos Sąjungą, tradiciniuose pramonės sektoriuose dirbančių darbuotojų skaičius neturėtų sparčiai augti“, - įsitikinęs ekonomistas.

Aukštųjų ir vidutiniškai aukštų technologijų gamybos įmonės ekonomikos pakilimo metu didino darbuotojų skaičių, tačiau kelių stambių įmonių bankrotas lėmė tai, kad šis augimas nebuvo spartus, o atėjęs ekonomikos nuosmukis panaikino visus šio sektoriaus „laimėjimus“. Siekiant vystyti šį sektorių Lietuvos laukia nelengvi iššūkiai nes teks konkuruoti ne tik su technologiškai pažengusiomis senojo pasaulio, bet ir su agresyviai kylančiomis naujos ekonomikos šalimis. Pavyzdžiui, Kinija kasmet šiame sektoriuje sukuria per 2 milijonus naujų darbo vietų (daugiausiai kompiuterių, elektroninės įrangos ir transporto priemonių gamyboje).

Vis dėlto Ž. Mauricas, kalbėdamas apie nedarbo mažinimo būdus, pabrėžė, kad reikėtų skirti daugiau dėmesio investicijų pritraukimų būtent į šias pramonės šakas, taip pat į tradicinę maisto ir medienos pramonę. Anot jo, pačiai Vyriausybei tiesiogiai nereikėtų kištis į šių įmonių veiklą, tačiau ji turėtų sudaryti tinkamas sąlygas investicijoms pritraukti, pavyzdžiui, per pramonės parkus, kurie šiuo metu dėl nestabilių sąlygų nepritraukia pakankamai investicijų.

Statybų sektorius: pasibaigus „aukso amžiui“

Ekonominio pakilimo metu darbo netekę pramonės, o taip pat ir žemės ūkio, sektoriaus darbuotojai migruodavo į statybų sektorių, kuris, tarsi kempinė, sugerdavo didelę dalį šių tarpsektorinių ekonominių migrantų. Tačiau 2008 metais prasidėjęs nekilnojamojo turto rinkos sąstingis ne tik sustabdė šį migracijos srautą, bet ir paliko be darbo didesnę dalį statybos sektoriaus darbuotojų.

„Vertinant tai, kad statybų sektoriuje net 90 proc. darbuotojų sudaro vyrai, šie darbo rinkos pokyčiai stipriai padidino vyrų nedarbo lygį, kuris 2010 m. pradžioje buvo pakilęs iki 23 procentų ir tapo kone dvigubai didesnis negu moterų. Didžiausias išaugusio nedarbo kaltininkas yra būtent statybų sektorius, kuriame darbuotojų skaičius per dvejus ekonominio nuosmukio metus sumažėjo kone per pusę, o tebesitęsiantis statybų sektoriaus nuosmukis lėmė tai, kad 2010 metais šis skaičius išliko istoriškai žemame lygyje.

Šių bedarbių ateityje laukia nemaži išbandymai, nes dėl vangaus naujų darbo vietų kūrimo pramonėje ir žemės ūkyje „tarpsektorinė“ migracija į šiuos sektorius neturėtų būti sparti, o artimiausiu metu tikėtis antrojo statybų sektoriaus „aukso amžiaus“ nevertėtų. Istorinė patirtis rodo, kad pasibaigus statybų sektoriaus bumui, nedarbas kurį laiką išlieka didelis. Pavyzdžiui, Suomijoje devintojo dešimtmečio pradžioje išaugęs iki 17 procentų, nedarbo lygis tik po septynerių metų sumažėjo iki vienaženklio skaičiaus“, - teigė ekonomistas.

Trys nedarbo mažinimo būdai

Pasak Ž. Maurico, paslaugų sektoriuje dirbančių darbuotojų skaičius nuosaikiai didėja, tačiau šiame sektoriuje sukurtos darbo vietos nekompensuoja gamybos sektoriuje prarandamų vietų skaičiaus. Be to, nemaža dalis paslaugų sektoriaus įmonių yra priklausomos ar tiesiogiai aptarnauja pramonės įmones, todėl stipri šalies pramonė (nebūtinai sukurianti daug darbo vietų) yra svarbus veiksnys užtikrinantis tvarų paslaugų sektoriaus darbuotojų augimą. Tai puikiai iliustruoja Europos Sąjungos šalių patirtis, nes būtent stiprią pramonę turinčios Centrinės Europos valstybės (Vokietija, Olandija, Austrija) gali pasigirti žemu nedarbo lygiu, o jos neturinčios (Ispanija, Graikija) kenčia nuo sisteminio nedarbo.

Lietuvai, neturinčiai stipraus pramonės sektoriaus, bus sunku vystyti į vidaus rinką orientuotą paslaugų sektorių, todėl daugiausiai vilčių reikėtų dėti į transporto ir sėkmingai besiplečiančio informacinių technologijų paslaugų eksporto sektorių.

„Taigi efektyviausi bedarbių skaičiaus mažinimo būdai būtų investicijų skatinimas į naujas darbo vietas kuriančias pramonės šakas (pvz., minėta pramonės parkų plėtra), statybų sektoriaus aktyvumo skatinimas (pvz., daugiabučių renovacija) ir darbuotojų perkvalifikavimas iš gamybos į paslaugų sektoriaus profesijas. Kitu atveju, nematydami teigiamų darbo rinkos pokyčių gamybos sektoriaus darbuotojai „tarpsektorinę“ migraciją mielai pakeis į „tarpvalstybinę“ ir papildys Vokietijos bei kitų Vakarų Europos šalių pramonės įmonių gretas: vien 2010 metais iš Lietuvos oficialiai emigravo 6,2 proc. 20-35 metų amžiaus darbuotojų, o per 10 metų šalį paliko kone šeštadalis šios amžiaus grupės gyventojų“, - apibendrino ekonomistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją