ES diplomatinės tarnybos parengtą pasiūlymą dėl ekonominių priemonių Baltarusijos įmonių atžvilgiu ketinama aptarti kitą savaitę vyksiančiame ES užsienio reikalų ministrų susitikime.

"(...) pirmiausia turi būti nustatyti tokių priemonių tikslai, modalumai ir jų galimas poveikis. Taip pat būtina numatyti jų atšaukimo atvejus (exit strategy), jei situacija Baltarusijoje keičiasi", - rašoma URM parengtame Lietuvos pozicijų pristatyme, kuris šią savaitę pateiktas Vyriausybei.

"Nepritariame toms ekonominėms sankcijoms, dėl kurių gali nukentėti paprasti Baltarusijos piliečiai", - teigia URM.

Anot dokumento, Lietuva taip pat skatina pradėti derybas dėl vizų režimo su Baltarusija palengvinimo, nes tai padėtų "atsiverti".

"Turime galvoti ne tik apie priemones režimo atžvilgiu, bet ir apie tai, kaip šiuo metu padėti Baltarusijos pilietinei visuomenei, kaip jai labiau atsiverti. Vienas iš tokio ES atsivėrimo būdų yra vizų režimo palengvinimas, dėl kurio reikia pradėti derybas", - teigia URM.

ES pareigūnai praėjusią savaitę kalbėjo, kad ES svarsto galimybę įvesti "tikslines ekonomines sankcijas" Baltarusijai. Tokių priemonių gali būti imtasi ir toliau blogėjant situacijai žmogaus teisių srityje - jau nuteista dešimt politinių kalinių, dar 25 asmenys įkalinti ir laukia teismų nuosprendžių, tęsiasi represijos prieš pilietinę visuomenę. Apie ekonomines sankcijas vis garsiau kalba ir JAV.
ES anksčiau uždraudė atvykti daugiau nei pusantro šimto Baltarusijos pareigūnų ir įšaldė jų sąskaitas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją