Tikisi įtikti visiems

Kitą savaitę turėtų būti baigtas veiksmų planas, kaip rasti geriausią sprendimą Laisvės alėjai atnaujinti. Planą Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus valdybos paskirti rengia architektai Linas Tuleikis ir Gintaras Balčytis. Jie, įpareigoti sutarties su Savivaldybės administracija, turi sumodeliuoti Laisvės alėjos pertvarkymo konkurso (plenero) vykdymo nuostatus, konstatuoti, kokį reikės atlikti išankstinį tiriamąjį darbą bei numatyti prognozuojamus konkurso rezultatus.

Tarptautinis idėjų konkursas - geriausias būdas rasti geriausią Laisvės alėjos išraišką daugeliui metų į priekį - tai ne kartą diskutuota uždarose specialistų ir viešose visuomenės diskusijose. “Pagrindinėje miesto viešojoje erdvėje - Laisvės alėjoje - turėtų būti patenkinti įvairių visuomenės sluoksnių interesai, todėl norisi rasti patį geriausią šios gatvės pertvarkymo variantą, - kalbėjo L.Tuleikis. - Siekiama idėjų paieškai mobilizuoti ne tik vietinius specialistus, bet ir požiūrį į mūsų problematiką iš šalies užtikrinančius užsieniečius architektus”.

Kvies profesionalus

Manoma, kad konkurse, kuris bus rengiamas už Savivaldybės lėšas, turėtų dalyvauti viešųjų erdvių problematiką moderniose visuomenėse nebe pirmi metai nagrinėjantys urbanistai. L.Tuleikio pastebėjimu, iš užsienio specialistų tikimasi, kad jie padės užbėgti visuomenės vystymuisi į priekį ir sumodeliuos Laisvės alėjos išraiškos idėją, tarnausiančią kauniečių bendruomenei gal net šimtą metų. “Sveika surinkti informaciją, kuri padėtų prognozuoti, kaip ateityje vystysis visuomenė”, - sakė architektas.

Laisvės alėjos tarptautinio konkurso sąlygų rengimas ir konkrečių architektų kandidatūrų paieška - dar ateityje. Tačiau L.Tuleikis svarstė, kad “itin aukštai konkurso kartelės iškelti nepavyks dėl finansų, teks laviruoti tarp norų ir galimybių”. Miesto plėtros departamento direktoriaus Povilo Kuprio teigimu, Savivaldybė Laisvės alėjos pertvarkymo tarptautiniam konkursui yra numačiusi skirti apie 100 tūkstančių litų.

Rašytų garsiausi architektūros žurnalai

Tokio masto tarptautinis architektūrinis konkursas Lietuvoje bus surengtas pirmą kartą. Specialistų svarstymu, jis turi šansų išreklamuoti Kauną pasaulyje labiau nei nekilnojamojo turto mugė Kanuose. Jei konkurse dalyvaus garsūs architektai, apie šį konkursą būtinai parašys žinomiausi pasaulio architektūros žurnalai, buvo pastebėta vienoje architektų diskusijoje.

L.Tuleikis teigė nežinąs, kiek Savivaldybei kainuotų į Kauną pakviesti pasaulinio garso architektus. “Laisvės alėja - ne Šv.Morkaus aikštė Venecijoje, kurioje ką nors suprojektuoti net už dyką sutiktų patys garsiausi pasaulio architektai”, - labiausiai patrauklaus bet kurio architekto karjerai pasiūlymo pavyzdį pusiau juokais pateikė L.Tuleikis. Tačiau jis mano, kad Laisvės alėjos pertvarkymo scenarijų neturi kurti vien finansine šio pasiūlymo puse suinteresuoti urbanistai. Tik tada bus gautas geriausias rezultatas.

Pernai latviai, surengę tarptautinį Liepojos miesto salės konkursą, L.Tuleikio žiniomis, garsiems architektams mokėjo po 25 tūkstančius eurų honorarą už dalyvavimą jame. Žinoma, kad turtingose šalyse tarptautinių garsenybių honorarai - dar didesni.