Naujas ir madingas melas

Vis dažniau ant įvairių maisto produktų pakuočių puikuojasi "be E", "be konservantų" ir kiti panašūs užrašai. Švaistytis tokiu masalu gamintojai ėmė tuomet, kai Lietuvoje ėmė populiarėti sveika ir ekologiška gyvensena.

Ekspertai tikina, jog sveiko gyvenimo trokštantiems žmonėms išties atrodo, kad tokiais užrašais paženklinti gaminiai yra kur kas sveikesni už kitus.

"Pagaminti produktą be konservantų tikrai įmanoma, tačiau atlikdami tyrimus dažnai pastebime, jog gamintojai apgaudinėja pirkėjus. Taip ženklindami produktus jie meluoja. Dažniausiai į produktą nededamas vienokios ar kitokios rūšies konservantas, jį pakeičiant kitu, o nurodoma, kad gaminys išvis be jokių E priedų", – situaciją komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos, sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Irena Pečiulienė.

Taip pat, anot jos, dažnai nustatoma, kad gamintojai nurodo kur kas mažesnius naudotų konservantų gamyboje kiekius nei yra iš tiesų.

Naudojasi įstatymų spraga

Vis dėlto pašnekovė pabrėžė, jog tai nėra pati didžiausia problema, nes egzistuoja 364 priedai, kuriuos galima vartoti. Jie žmogaus sveikatai visiškai nekenkia, o kai kurie yra net ir naudingi.
Tačiau, anot I.Pečiulienės, kai kuriuose produktuose, pavyzdžiui, žuvų konservuose jokie konservantai apskritai negalimi.

"Tuo suskumba pasinaudoti gamintojai, ant gaminio pakuotės užrašydami: "be konservantų". Taip jie pažeidžia ne tik Reklamos įstatymą, bet ir apgauna pirkėjus, nes šiaip ar taip šis priedas negali būti naudojamas", – paaiškino specialistė.

Tačiau, anot medikės, netrukus gamintojai taip kvailinti pirkėjų nebegalės – nuo balandžio 15-osios prekybos centruose prekiauti tokiais užrašais paženklintais produktais bus uždrausta.

Kuo tikėti?

"Tokie užrašai labai klaidina vartotojus, jie tiki, kad šie gaminiai sveiki, tačiau vargu, ar taip yra. Penkis ar šešis litus kainuojanti dešra, abejoju, ar gali būti be priedų. Tad nutarėme užkirsti kelią tokiam žmonių klaidinimui", – tvirtino I.Pečiulienė.

Specialistė tikino, jog kai kurios bendrovės išties vengia šių priedų, juos pakeisdamos kitais, kur kas sveikesniais. Tačiau tie gamintojai, kurių produktuose išties nėra jokių konservantų, tai įrodyti privalės papildomais laboratoriniais tyrimais.

Tik tuomet ant pakuočių jie galės nurodyti, jog gaminys yra "be E", "be konservantų" ar kitų priedų.
I.Pečiulienė pasidžiaugė, jog tokių gamintojų, kurie išties stengiasi nenaudoti priedų, yra ne tiek jau ir mažai. Anot jos, pastarosiomis dienomis jie užplūdo laboratorijas, norėdami ištirti savo gaminius.
"Nesitikėjome, jog tiek gamintojų norės tai daryti. Jei nustatysime, kad produktuose išties nėra konservantų, šiuos užrašus ant pakuočių jie galės naudoti. Tad užrašai pagaliau nebetrikdys ir nebeklaidins pirkėjų, kurie nebežino, kuo tikėti", – įsitikinusi ekspertė.
Nepaisantiems pasikeitimų gamintojams ir prekybininkams grės nemenkos baudos.

Išaugins produkto kainą

Tačiau verslininkai įsitikinę, jog ši nauja tvarka gerokai apsunkins jų darbą, tačiau vartotojai iš to jokios naudos negaus. Priešingai, dėl papildomų laboratorinių tyrimų, už kuriuos gamintojai turės susimokėti, gali išaugti ir produkcijos kaina.

"Šis sprendimas priimtas skubotai, nepaskaičiavus nei išlaidų, nei galimybių. Egzistuoja šimtai E priedų, todėl norint ištirti gaminį, teks visus juos ir patikrinti. Lietuvoje esanti laboratorija visų jų ištirti nėra pajėgi. Tad gamintojams teks ieškoti kitų vietų, kur tirti. Tai atims daug laiko, pastangų, ir pinigų", – prognozavo Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos prezidentas Egidijus Mackevičius.
Vis dėlto kiek dėl to galėtų išaugti gaminių kainos, nei jis, nei kitų maisto produktų gamintojai kol kas atsakyti negalėjo.

Užrašais ėmė piktnaudžiauti

E.Mackevičius teigė, jog dažnai pasitaiko atvejų, kai nustatoma, kad gaminiuose yra panaudota vienokių ar kitokių priedų, nors gamintojai teigė jų nenaudoję.

"Kai kurie gamintojai tikrai labai stengiasi, kad jų produktai būtų sveikesni, tačiau juose vis tiek randama priedų. Vėliau paaiškėjo, jog taip atsitinka dėl prieskonių gamintojų kaltės, kurie ant pakuočių dažnai nurodo neteisingą sudėtį. Tai gamintojus klampina į keistą padėtį", – teisinosi jis.
Pašnekovas įsitikinęs, jog ši gaminių ženklinimo problema egzistuoja jau kelerius metus, tačiau į viešumą ji buvo iškelta tik dabar. Taip atsitiko todėl, kad pastaruoju metu tokius užrašus ėmė naudoti vis daugiau gamintojų.

"Niekur nebuvo reglamentuota, kaip ženklinti gaminius, tad kai kurie gamintojai piktnaudžiauja – nepanaudoję kokio vieno konservanto nurodo, jog gaminys yra be E. Tačiau kitoje pakuotės pusėje mažomis raidėmis nurodoma, kad nebuvo naudojama tik tam tikrų jų", – kalbėjo E.Mackevičius.

Kalti ir pirkėjai

E.Mackevičius pripažino, jog visiškai be priedų ar konservantų pagamintų gaminių beveik nėra. Jis tvirtino, jog be jų pagaminti produktus įmanoma, tačiau jų galiojimo trukmė būtų vos kelios dienos.
Be to, be priedų pagaminti produktai turėtų kainuoti ženkliai brangiau, nei jie kainuoja dabar.
Taip pat jis pripažino, jog tokie užrašai kai kuriuos vartotojus išties klaidina, nes žmonės, pamatę juos, ima manyti, jog gaminiai yra ekologiški.

"Problema yra ne ta, kad tie priedai vartojami gamyboje, o tai, kad kai kurie žmonės, pamatę tokius užrašus ant pakuočių, ėmė manyti, jog šie produktai yra skirti sveikai gyvensenai. Tačiau juk jokiais tyrimais tai neįrodyta. Kad jie nebūtų klaidinami, maisto ir veterinarijos tarnyba sugalvojo užkirsti kelią tokiam ženklinimui", – paaiškino specialistas.