Paklausti, kokių pasikeitimų antrosios pusės finansinėje elgsenoje labiausiai norėtų, apklaustieji dažniausiai minėjo norį, kad partneris dirbtų geriau apmokamą darbą (tokį atsakymo variantą pasirinko 36 proc. antrąją pusę turinčių apklaustųjų). Antrosios pusės darbo keitimu į geriau apmokamą labiau susirūpinusios moterys.

„Tokį moterų vertinimą galėjo nulemti keli veiksniai. Statistinis vyras Lietuvoje visuomet gaudavo didesnį darbo užmokestį, tad tradiciškai buvo laikomas šeimos galva ir pajamų garantu. Tuo tarpu moterys, kaip parodė ir šis tyrimas, valdo didesnę šeimos biudžeto išlaidų dalį, todėl greičiau ir ryškiau pajunta pajamų pokyčius. Pastaraisiais metais šiuos pokyčius daugiausiai lėmė didesnis vyrų nedarbas ir sparčiau, palyginti su moterų, mažėjęs jų atlyginimas“, – pastebi „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė.

Tuo metu tyrimo respondentai vyrai dažniausiai minėjo norį, kad partnerė racionaliau apsipirkinėtų (35 proc.), o prieš tai pasitartų (32 proc.). Asmeninių finansų ekspertė pastebi, kad, valdant didesnę išlaidų dalį, moterims tenka prisiimti didesnę atsakomybę ir už racionalų išlaidų valdymą.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė atkreipia dėmesį, jog nevertėtų numoti ranka ir į kitus bendrame poros finansiniame gyvenime aktualius klausimus, ne tik pajamas ir kasdienių išlaidų valdymą.

Štai 24 proc. respondentų mano, jog jų antroji pusė nepakankamai rūpinasi ateitimi – gyventojai pasigenda didesnių gyvenimo partnerio pastangų kaupti santaupas vaikų ateičiai, juodai dienai ar senatvei. Net 22 proc. poroje gyvenančių apklaustųjų norėtų, kad antroji pusė aktyviau dalyvautų tvarkant finansus ir teiktų daugiau pasiūlymų, kaip efektyviau valdyti biudžetą.

Anot O. Bložienės, toks partnerių nepasitenkinimas vienas kito finansine elgsena gali skatinti finansinę neištikimybę: ankstesni tyrimai parodė, kad moterys kartais nuslepia dalį išlaidų, o vyrai neatskleidžia visų pajamų. „Sušvelninti finansinių lūkesčių neatitikimą tarp partnerių galėtų ir efektyviau valdyti šeimos ar poros finansus padėtų bendrų tikslų išsikėlimas, sutarimas dėl taisyklių ir aiškius atsakomybių pasiskirstymas“, - komentuoja „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė.

Apklausa atlikta vasario 9-17 d., apklausti 1002 respondentai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją